latinica  ћирилица
30/06/2016 |  11:25 ⇒ 12:35 | Аутор: Б92

Због људи еволуирају и животиње и биљке

Људи утичу на еволуцију других створења у природи и због њихове активности настају нове врсте биљака и животиња, показала је нова студија.
Природа - Фото: СРНА
ПриродаФото: СРНА

Стручњаци Универзитета у Копенхагену утврдили су да до еволуције може доћи случајно, развојем нових екосистема, попут урбаних окружења, али и кроз припитомљавање животиња и усјева.

Неприродна селекција изазвана ловом такође води до развоја нових врста, као и намјерна и случајна релокација.

То значи да се само у Европи појавило више нових биљних врста, него што је ишчезло, а постоје примјери и из животињског свијета.

Такав је "лондонски подземни комарац", који се адаптирао за живот у подземној жељезници у Лондону и више не може да се укршта са "надземним" врстама.

Иако није могуће пребројати колико нових врста је настало људском активношћу, наш утицај је неоспоран, сматра др Џозеф Бул, који је предводио студију.

Међутим, истраживачи упозоравају и на убрзано изумирање врста које, ако се настави овим темпом, може да се сматра шестим масовним истребљењем.

Од посљедњег леденог доба прије 11.500 година, процјењује се да је с планете ишчезло 255 сисара и 523 птице и то све због људске активности.

У истом периоду, људи су релоцирали 900 познатих врста, припитомили више од 470 животиња и 270 биљних врста.