latinica  ћирилица
30/06/2016 |  11:57 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Мухика: Противрјечности се превазилазе узајамним поштовањем

Бивши предсједник Уругваја Хосе Мухика оцијенио је у изјави Срни да морају да се увиђају противрјечности које су присутне на овим просторима, али да оне могу да се превазиђу тако што ће преовладати узајамно поштовање уз све разлике.
Хосе Мухика - Фото: СРНА
Хосе МухикаФото: СРНА

"Наравно, да то није лако када свако носи своје ожиљке, када је било толико патње. Свјестан сам рана, али морамо мислити на будућност. Једног дана људи ће изаћи из праисторије, а то ће се десити када нам рад не буде био потребан као средство", истакао је Мухика, који је боравио у Андрићграду, гдје је 27. јуна отворио први Сајам књига.

Он је истакао да је култура једино што остаје људима и да су материјалне ствари те које се мијењају.

Мухика је рекао да су Српска и Уругвај веома удаљени и у исто вријеме и веома мали. "Али, то не значи да не можемо да се упознамо, да идемо ка што дубљем разумијевању", истакао је он.

Бивши предсједник Уругваја рекао да је након разговора са премијером Србије Александром Вучићем осјетио велику забринутост коју он има према својој земљи.

"Вучић изгледа забринуто, брине о смјеру земље, а зна да са једне стране мора да његује економске и остале везе са Европом, али исто тако брине да не изгуби односе са Русијом. Чак ми се чини да је то његова главна брига", оцијенио је Мухика.

Он је навео да у Европи влада велика неизвјесност, посебно након одлуке Велике Британије да напусти ЕУ.

Мухика је изразио очекивање да ће унутар Велике Британије доћи до реакције како би та одлука била опозвана.

"Када мислим на опозив одлуке, мислим, прије свега, због економских посљедица које се осјећају. Проблем је у томе шта ће рећи остатак Европе", истакао је Мухика.