latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:59 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Вијеће народа Српске о иницијативи Клуба Бошњака 13. јула

Вијеће народа Републике Српске разматраће у сриједу, 13. јула, одлуку Клуба бошњачког народа о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса због закључака Народне скупштине Српске о попису становништва у БиХ, одлучио је данас Колегијум овог вијећа.
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba) -
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba)

Након данашње сједнице Колегијума најављено је да ће на сједници Вијећа народа бити разматрани и избор предсједника Уставног суда Републике Српске, измјене и допуне Пословника Вијећа народа Српске, као и закључак о љетној радној паузи.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске одлучио је јуче да покрене процедуру заштите виталног националног интереса због закључка Народне скупштине Републике Српске о попису становништва у БиХ.

Посланици су на 17. посебној сједници парламента Српске 21. јуна усвојили закључке којима се не прихвата незаконита и штетна одлука о јединственом програму обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.

У закључцима се наводи да Српска неће признати, нити објавити резултате пописа. Закључцима је, између осталог, предвиђено да буде покренута процедура доношења закона о попису у Српској.