latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:02 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

У хранитељске породице у Српској смјештено око 300 дјеце

У Републици Српској има 286 хранитељских породица са око 300 дјеце без родитељског старања - од беба до пунољетника, а тренутно је 500 дјеце без адекватног родитељског старања, рекла је помоћник министра за социјалну, породичну и дјечију заштиту Српске Бранка Сладојевић.
Бања Лука:конференција о развоју хранитељства - Фото: СРНА
Бања Лука:конференција о развоју хранитељстваФото: СРНА

Она је истакла да је хранитељство најбољи облик заштите дјеце без родитељског старања, нагласивши да је важно да дијете, без обзира што није са биолошком породицом, буде збринуто у замјенској породици.

"То право је регулисано Законом о социјалној заштити Српске и на основу њега су сачињени одговарајући правилници о хранитељству у којима је дефинисано ко може бити хранитељ. Одређен је и програм који стручни радници у центрима за социјални рад треба да спроведу са потенцијалним хранитељским породицама", рекла је Сладојевићева новинарима у Бањалуцим, гдје се данас одржава конференција о развоју хранитељства у Српској.

Она је истакла да је процјена хранитељских породица веома одговоран и озбиљан посао, као и активности на праћењу збрињавања дјеце у хранитељске породице, додајући да је десетак центара за социјални рад у Републици Српској прошло одговарајућу обуку на тим програмима.

"Када дође до раздвајања дјеце од родитеља, та дјеца се првенствено настоје смјестити у хранитељске породице, сродничке и несродничке, а приоритет се даје сродничким породицама", каже Сладојевићева.

Она је додала да се збрињавање дјеце без родитељског старања врши и у установама социјалне заштите и усвојењем, те да је у Дому за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" тренутно смјештено стотињак дјеце.

Сладојевићева каже да хранитељска породица добија мјесечно накнаду од 517 КМ, док се за смјештај у установу плаћа 650 КМ.

Шеф програма за дјечију заштиту Канцеларије Уницефа у БиХ Антонија Лидеке рекла је да ова конференција означава почетак подршке Уницефа Српској, односно Министарству здравља и социјалне заштите у јачању система дјечије заштите у Српској.

Она је додала да ће кроз овај програм у наредне три године бити спроведене многе активности, а да је његов приоритет спречавање непотребног одвајања дјеце од њихових биолошких родитеља у складу са међународним стандардима и Конвенцијом УН о правима дјетета.