latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Сенат САД одобрио реструктурирање 70 милијарди долара дуга Порторика

Амерички Сенат је усвојио закон који ће омогућити Порторику реструктурирање 70 милијарди долара "тешког" дуга.
Сенат САД - Фото: Screenshot
Сенат САДФото: Screenshot

Закон, који је усвојен са 68 гласова "за" и 30 "против", сада су одобрила оба дома америчког Конгреса, након чега иде у Бијелу кућу пред америчког предсједника Барака Обаму, преноси агенција Франс прес.

Законодавци су недјељама расправљали о спасилачком пакету помоћи овој америчкој територији, која је више од деценије заглављена у рецесији и у немогућности је да сервисира дугове.

Према америчком закону, Порторику је блокиран приступ званичној заштити од банкрота, што би омогућило суду да натјера кредиторе на отпис дуговања.

Порторико је већ пропустио неколико рокова за плаћање обавеза, а сутра му доспјева на наплату две милијарде долара.

Закон ће омогућити формирање финансијског контролног одбора и донијеће реструктурирање једног дијела дуга Порторика, "тешког" 70 милијарди долара.

Задатак седмочланог контролног одбора биће да надгледа преговоре Порторика са кредиторима и судовима о смањењу једног дијела дуга.

Одбор ће, такође, захтјевати од Порторика да изради фискални план, који ће, између осталог, морати да обезбједи адекватна средства за пензије.

Дуготрајна рецесија у Порторику је проузроковала затварање предузећа, повећала је стопу незапослености и довела до одласка стотина хиљада људи у САД.