latinica  ћирилица
30/06/2016 |  13:58 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Економија БиХ- још дуго до европског просјека

БиХ би требало да има економске стопе раста више од шест одсто да би у наредних неколико деценија достигла просјечни европски ниво стандарда, наводи Дирекција за макроекономску анализу БиХ, у билтену "Аутлук перспективе" достављеном Срни.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Пројектовани економски раст БиХ за ову годину износи 3,2 одсто, а у наредној години 3,5 одсто. До јачања раста требало би доћи кроз даље јачање домаће тражње и неутралан допринос спољнотрговинског биланса.

Повољније окружење би, осим повећања извоза и запослености, требало довести и до јачања приватних инвестиција за које се очекује да ће имати скроман раст.

Очекује се и поновно интензивирање јавних радова са стопом од 11 до 12 одсто, што ће углавном бити финансирано повољним спољним задуживањем.

Тако би реални раст плата, уз раст броја запослених, као посљедица све јачег извоза и инвестиција, требало да ојача расположиви доходак грађана и то упркос благом негативном тренду његовог дијела који пристиже у виду дознака из иностранства.

У исто вријеме, насупрот јавним радовима, очекује се скроман реални раст јавне потрошње од 1,2 одсто у овој и 1,5 одсто у наредној години, као резултат постепене консолидације јавних финансија.

Економски раст би требало да јача и током 2018. године за коју је пројектован раст од 3,7 одсто, те незнатно јачање стопе раста од 3,8 одсто у 2019. години.

Ово би требало у највећој мјери да буде посљедица постепеног јачања раста приватних инвестиција уз двоцифрен реални раст јавних радова. /