latinica  ћирилица
30/06/2016 |  14:08 | Аутор: РТРС

Влада Српске- Продужен рок за регистрацију пољопривредних газдинства

Влада Републике Српске усвојила је данас, на 80. сједници, одржаној на Мраковици, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити пожара.
Влада - сједница - Фото: СРНА
Влада - сједницаФото: СРНА

Анализом ефеката примјене Закона о заштити од пожара, уочена је потреба за измјеном и допуном појединих норми, да би се на што бољи и ефикаснији начин достигли циљеви који су се жељели постићи његовим усвајањем, саопштено је из Бироа Владе за односу са јавношћу.

Разлози за доношење Закона о измјенама и допунама Закона односе се на потребу прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Српске, затим прописивање обавезе за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара, подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара.

Такође, у циљу повећања ефикасности гашења пожара увидјела се потреба за промјеном посебних услова за заснивање радног односа за ватрогасце, на начин да се добна граница смањи са 25 година на 21 годину, те да се прецизније дефинише дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца-спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама.

Влада Српске донијела је и Уредбу о допуни Уредбе о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и Регистар корисника подстицајних средстава, којом је продужен рок пољопривредним газдинствима за обавезну пријаву података надлежној организационој јединици АПИФ-а, до 30. септембра 2016. године. Увидом у стање на терену, утврђено је да одређени број уписаних пољопривредних газдинстава у прописаном року односно од 1. јануара до 15. маја, није био у могућности да испуни своју обавезу, те је из тога разлога помјерен рок до 30. септембра.

Влада Српске усвојила је Информацију о припреми Републике Српске на потенцијална питања из упитника Европске комисије за израду мишљења о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

Влада потврђује Листу потенцијалних питања из Упитника Европске комисије, која је приложена уз Информацију и задужује републичке органе управе да, у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу и у складу са Методологијом за израду одговора на питања из Упитника Европске комисије за припрему Мишљења о захтјеву за чланство у Европској унији, одмах започну израду одговора на Листу потенцијалних питања за БиХ из Упитника Европске комисије.

Влада је усвојила и Извјештај о реализацији Акционог плана енергетске ефикасности Републике Српске за 2015. годину, Извјештај о реализацији пројекта Мале олимпијске игре Републике Српске за школску 2015-2016. годину, те донијела Одлуку о испуњености услова за почетак рада Основног суда у Козарској Дубици, којом се утврђује да Основни суд у Козарској Дубици може почети са радом 1.9.2016.године.

Влада Српске је донијела Закључак о прихватању иницијативе за преговоре са Свјетском банком – Међународном банком за обнову и развој за финансирање Пројекта подршке запошљавању, чија је укупна вриједност за Републику Српску 42.000.000 КМ.

Циљ Пројекта је да се повећа запосленост и формално запослење у приватном сектору одабраних група регистрованих незапослених лица, као и да се ојачају јавне службе за запошљавање. Пројекат ће се састојати од три компоненте и то: подршка активним мјерама запошљавања; јачање службе за запошљавање и подршка систему управљања и надзора услуга запошљавања, наведено је у саопштењу.