latinica  ћирилица
30/06/2016 |  14:12 | Аутор: СРНА

Бијељина: Тражи се истрага о злоупотребама градоначелника и градске управе

Скупштина града Бијељине данас је закључком затражила од Центра јавне безбједности Бијељина да се испитају незаконитости и злоупотребе у раду градоначелника Миће Мићића и градске администрације.
Бијељина: Скупштина града - Фото: СРНА
Бијељина: Скупштина градаФото: СРНА

Скупштинским закључком тражи се истрага навода из извјештаја Надзорног одбора о раду Градске управе и градоначелника којим је у новчаним токовима уочен низ пропуста, селективних плаћања и дуг у локалном буџету од 5,5 милиона марака, а нека дуговања су и из 2013. године.

Предсједник Скупштине града Драган Ђурђевић рекао је на засједању да треба истражити да ли је градоначелник вршио притисак и злоупотребу службеног положаја у случају склапања уговора са "Семберским новинама" о издавању простора за Градски одбор СДС-а.

Од ЦЈБ се тражи да испита и зашто градоначелник није поступио по закључку Владе Републике Српске о додјели јавног пољопривредног земљишта, које је трабало бити излицитирано, и колика је штета тиме нанесена градском буџету.

Скупштинским закључком се тражи и истрага о томе да ли је Мићић извршио притисак и утицај приликом запошљавања сарадника за информисање у градској управи.

Предсједник Надзорног одбора Радослав Кањерић рекао је на сједници да извршена контрола новчаних токова указује на недостатак новца за редовно плаћање из буџета и оцијенио да Градска управа Бијељине троши више него што треба и може.

"Градоначелник и начелници који су највећи корисници буџета нису поштовали законе о буџетском систему и извршењу буџета, али ни своје одлуке које су доносили о измирењу дуговања", рекао је Кањерић.

Према његовим ријечима, градоначелник је из буџета Бијељине селективно плаћао привилегованима, тако да су сви спортски клубови добили новац, али нису исплаћени добављачи за социјалне и образовне установе.