latinica  ћирилица
30/06/2016 |  15:15 | Аутор: СРНА

Верверова сутра почиње посјету БиХ

Специјални представник предсједавајућег ОЕБС-а за питања равноправности, амбасадор Мелани Вервер боравиће у БиХ од сутра до 4. јула, а током посјете се званичницима и активистима разговараће о положају жена у БиХ, најављено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.
Сједиште ОЕБС-а у Бечу - Фото: Wikipedia
Сједиште ОЕБС-а у БечуФото: Wikipedia

Верверова би требало да се у Сарајеву и Зеници састане са министром за људска права и избјеглице БиХ Семихом Боровац, министром одбране БиХ Марином Пендеш и министром безбједности БиХ Драганом Мектићем, као и са представницима Комисије за остваривање равноправности полова при Парламентарној скупштини БиХ, те представницима Агенције за равноправност полова, ентитетских џендер центара, међународних организација и организација цивилног друштва.

"Надам се да ћемо за вријеме ове посјете добити конкретне приједлоге о томе како ОЕБС може пружити додатну помоћ властима БиХ у остварењу пуног поштивања људских права, а самим тим и права жена у БиХ", поручила је Верверова.

Она је провела четири године радећи са министром спољних послова САД Хилари Клинтон на координацији спољнополитичких питања и активности у вези са унапређењем положаја жена у политичкој, економској и друштвеној сфери.

Предсједник САД Барак Обама номиновао је 2009. године Верверову за позицију првог амбасадора САД за глобално питање положаја жена при Министарству спољних послова САД, те је именовао за представника САД у саставу Комисије УН о положају жена.