latinica  ћирилица
30/06/2016 |  15:17 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Искуства Српске представљена у Москви

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић представио је данас у Москви, током Урбанистичког форума, искуства Бањалуке у области информационих технологија у управљању градом.
Слободан Гаврановић током Урбанистичког форума у Москву - Фото: СРНА
Слободан Гаврановић током Урбанистичког форума у МосквуФото: СРНА

Гаврановић је за Срну изјавио да је у свом излагању посебно скренуо пажњу на бројне апликације које је град развио користећи информационе технологије попут оне за кориштење јавног превоза по којој је Бањалука јединствена у региону.

"Градоначелници и јавне администрације се најдиректније баве животним проблемима људи, а технолошка револуција и технолошки напредак продуковао је радикалну реформу јавне администрације и градских служби у тој мисији", истакао је Гаврановић.

Он је нагласио да ће технолошки напредак све више утицати на развој комуналног и јавног сектора у градовима, те стварања предуслова за бржи привредни развој.

"Представио сам и апликацију на којој у Бањалуци радимо, а која ће инвеститорима омогућити кориштење дигитализованих података о свим ресурсима којима град располаже, подацима о радној снази, до документације неопходне за регистрацију пословања", рекао је Гаврановић.

Урбанистички форум у Москви  (Фото: СРНА)

Гаврановић је додао да су Градска управа Бањалуке и он лично почаствовани позивом градоначелника Москве да учествују на форуму који има више од десет хиљада посјетилаца.

"Врло је значајно чути и размијенити искуства са градовима сличне величине и већим од Бањалуке", рекао је Гаврановић истичући да форуму између осталих присуствују представници Пекинга, Даке, Загреба, Тиране.

Урбанистички форум у Москви једна је од најзначајнијих међународних конференција о урбаном развоју, архитектури, економији и стратешком урбаном планирању.

Ове године одржава се од 30. јуна до 3. јула, а у раду овогодишњег форума учествују градоначелници, стручњаци из области урбанизма, просторног планирања, те архитекте, инвеститори и потенцијални партнери заинтересовани за реализацију пројеката у сарадњи с московском градском управом.

Форум одржава се од 2011. године под покровитељством владе Москве.