latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:02 ⇒ 01/07/2016 | 08:49 | Аутор: РТРС

Додик: Попис је још један доказ да је БиХ илузорна земља (ВИДЕО)

У Српској се незаконита објава нетачних података пописа и очекивала, а како је од политичког попис прерастао у национално питање, поновљено је: Институције Српске, представници РС у БХ институцијама, неће признати резултате пописа!
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Нечасне игре око резидентног становништва и незаконите одлуке о проглашењу резултата пописа институције Српске довеле су у позицију да донесе властити закон о попису и обезбиједи тачне и употребљиве статистичке податке. Истрајност у тој намјери потврдили су и данас.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да данашње објављивање резултата пописа у БиХ показује сву фарсу коју БиХ живи и поручио да Српска ове резултате неће ни прихватити ни објавити.

Додик је оцијенио да се од БиХ прави потпуно илузорна земља настојањима да се једна истина коју форсирају Бошњаци, а која њима одговара, наметне и другима.

"То је нешто што мора свима да буде јасно. Несхватљива је ароганција и настојање да се резултати објаве на овај начин, упркос јасним ставовима Народне скупштине и свих институција Републике Српске. То је учињено уз очигледну асистенцију међународног фактора у БиХ који је још једном показао да је дефинитивно навијачка страна, а не страна која би требало да овдје обезбиједи објективне и консензусом договорене процедуре и, наравно, на основу тога и податке", истакао је Додик.

Он је нагласио да је веома јасно да Република Српска неће признати ову врсту пописа и неће ни објавити те резултате, јер су спекулативни.

"Из овога смо видјели све и још једном се потврдила та ароганција међународног фактора и домаћих политичких фактора у Сарајеву који су настојали да на овај начин игноришу Републику Српску", оцијенио је предсједник Српске.

Он је навео да су закључци парламента Српске веома јасни и да, што се тиче пописа, Република Српска треба да иде својим путем и објави своје резултате.

"Ми ћемо веома брзо одржати нову сједницу Народне скупштине и донијети закон о попису који је неопходан да би објавили своје резултате којима ми располажемо. Тако да је ово што су они учинили у Сарајеву узалудан посао, који више штети БиХ него што јој користи. Ако неко хоће да БиХ буде што је више могуће неуспјешна земља, онда је ово доказ и повод да се тако нешто тврди", поручио је Додик.

Објављивање резултата пописа у БиХ показује сву фарсу коју БиХ живи, поручио је предсјендик Милорад Додик и још једном подвукао да Српска овакве резултате неће ни прихватити ни објавити.

И предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић става да се резултати не могу признати јер нису вјеродостојни и употребљиви.

- РС ће у складу са закључцима НСРС дефинисати и користити сва правна политичка и друга средства како би на прихватљив начин отклонила незаконитости којима се крше уставна и законска начела и угрожава витални национални интерес, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Попис је објављен у хотелској сали. Изостала је свечаност својствена „нормалним“ државама, али није и видљива конфузија.

- За шта ће нам подаци који нису стварни, објективни тачни ни у једној варијабли а и неупотребљиви, каже Радмила Чичковић, директорица Републичког завода за статистику РС.

Струка је пала на кољена пред политиком, указује и замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.

- Држава почива на закону а кад се закон прекрши улазимо у безнађе ови подаци никоме не могу да служе , ни бих за озбиљна статистичка истраживања нити за ЕУ интеграције, истакао је Миљан Попић, замјеник директора Агенције за статистику БиХ.

Показало се и статистичка истраживања и ЕУ интеграције за бошњачку врхушку били су споредна питања.

За криву слику и погрешну статистику не мари потпредсједник РС Рамиз Салкић. Важно му је било исказати задовољство јер РС није етнички чиста, јер према нетачним подацима БХ Агенције за статистику, бошњаци чине 14 одсто становништва Српске. Није ли то потврда да су сви у Српској слободни и равноправни за разлику од федерације у којој је само 2,5 одсто Срба, што је Салкићу некако промакло да запази и коментарише.