latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:26 | Аутор: РТРС

Савановић: Одлука Владе РС привременог карактера

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је Срни да је одлука Владе Републике Српске о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику привременог карактера и да ће важити све док се социјални партнери не усагласе око општег колективног уговора.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Настојаћемо да три социјална партнера - Унија удружења послодаваца, Савез синдиката и Влада Републике Српске даље наставе преговоре и усаглашавање о општем колективном уговору", истакао је Савановић.

Савановић је рекао да је Влада Републике Српске на неки начин била приморана да донесе привремену одлуку с обзиром на чињеницу да данас истиче рок важења другог продужења на мјесец дана општег колективног уговора из старог Закона о раду.

Он је појаснио да се овом одлуком основна плата радника увећава по основу рада ноћу најмање за 30 одсто, по основу прековременог рада 25 одсто, а за рад на дан државног празника и за друге дане на које се по закону не ради за 40 одсто.

Савановић је рекао да овом одлуком послодавац раднику исплаћује дневницу у Републици Српској и изван Републике Српске, те накнаду трошкова превоза који се крећу до висине пуне цијене мјесечне карте у јавном превозу.

Према његовим ријечима, овом одлуком послодавац исплаћује раднику накнаду за повећане трошкове боравка за вријеме рада на терену у висини 10 одсто дневно од цијене рада утврђене посебним колективним уговором.

Савановић је навео да одлука обухвата и трошкове једног топлог оброка за вријеме једног радног дана у случају обављања прековременог рада дужег од три часа дневно у висини од 0,75 одсто просјечне нето плате у Српској за претходну годину за сваки радни дан радника уколико код послодавца није организована исхрана радника.

"Овом одлуком послодавац исплаћује отпремнину раднику приликом одласка у пензију у висини три просјечне нето плате радника обрачунате у складу са колективним уговором, те накнаду трошкова за коришћење сопственог аутомобила код обављања службеног посла по налогу послодавца у висини до 20 одсто од цијене горива по једном литру за сваки пређени километар", рекао је Савановић.

Он је навео да послодавац овом одлуком исплаћује породици помоћ у случају смрти радника најмање три просјечне плате у Републици Српској, у случају смрти члана породице брачног или ванбрачног супружника, дјеце, ванбрачне или усвојене, најмање двије просјечне плате у Српској и тешке инвалидности и дуготрајне болести радника најмање једна просјечна плата у Републици Српској.

Савановић је закључио да ће се у наредном периоду радити на усаглашавању гранских колективних уговора.

Влада Републике Српске јуче је на посебној сједници донијела Одлуку о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику.