latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:36 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Нема ничег нетачног у Краковој изјави

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да нема ничег нетачног у изјави холандског амбасадора у БиХ Јуријана Крака који је рекао да ниједна држава чланица ЕУ не мисли да је право вријеме за разматрање апликације БиХ за чланство у ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Једна димензија је то шта су све амбасадори склони да раде или кажу у БиХ, а што нипошто не би урадили или рекли у некој другој земљи. То, заправо, говори о БиХ и амбијенту који је у њој развијен током свих ових година гдје је постало нормално да се по мишљење трчи у амбасаде, гдје се странци мијешају у одлуке и о микропитањима, па су онда и они слободнији да кажу оно што на другом мјесту никад не би. Али, руку на срце, ако се изостави та димензија да је то изрекао неки амбасадор, нема ничег нетачног у тој изјави", истакла је Цвијановићева у изјави Срни.

На питање Срне како гледа на чињеницу да је Предсједништво БиХ оштро осудило изјаву Крака да ниједна држава чланица ЕУ не мисли да је право вријеме за разматрање апликације БиХ за чланство у ЕУ, као и да је шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесуинтеграција у ЕУ, Цвијановићева је рекла да је сасвим познато да ниједна земља чланица ЕУ не мисли да је апликација БиХ кредибилна због чега и није вријеме да се она разматра.

"Нека добра вијест из БиХ би, свакако, добродошла у овако пољуљаној ЕУ након британског референдума, али то не значи да ће се измишљати успјеси којих нема", навела је она.

Што се тиче незнања које влада у БиХ у погледу фаза интеграционог процеса, Цвијановићева је рекла да је и то сасвим тачно.

"Овдје људи на важним позицијама изјављују невјероватне и потпуно бесмислене ствари и лицитирају са датумима и одлукама ЕУ, а да појма немају ни шта је редослијед ствари, ни шта су процедуре, ни која тијела или институције ЕУ се бави којим питањем, нити знају шта БиХ треба да ради у којој фази тог процеса", закључила је Цвијановићева.

Предсједништво БиХ оцијенило је раније данас недипломатском, недоличном, тенденциозном и злонамјерном изјаву амбасадора Крака да је "шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесу интеграција у ЕУ".