latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:43 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У БиХ забрањен увоз говеда и сировог меса из Србије, Бугарске, Македоније и Грчке (ВИДЕО)

Због заразне болести говеда "квргала кожа" која се појавила у Србији, Бугарској, Македонији и Грчкој забрањен увоз сировог меса, млијека и других производа из ових земаља у БиХ.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Канцеларија за ветеринарство БиХ увела је забрану како би се спријечило ширење болести на домаће фарме. Забрана увоза се не односи на термички обрађене производе. 

Забрана се односи и на увоз сјемена јајних ћелија и ембриона, свјеже коже и крзна дивљих преживара. Увоз је забрањен и годину дана након што ове земље објаве да су санирале заразну болест.

- Контролу врши гранична инспекција у складу са упутством који је издала Канцеларија за ветеринарство БиХ, каже Паво Радић, помоћник директора Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Болест се шири директним контактом, а преносе је и инсекти. Не преноси се на људе, али може направити велике штете фармерима јер се обољела грла уништавају.

- Ако се на појединим фармама примјењују биосигурносне мјере , онда се вирус неће ширити јер неће бити инсеката , контролисан је улаз , нема директног контакта , онда ћемо фарме и у зараженом подручју да заштитимо, нагласио је Драго Недић, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан’" Бањалука.

Појачане су и инспекцијске контроле промета робе.

- Од тренутка појачаног надзора ми до сада нисмо имали случајева , чак ни сумње а ни случајева гдје је потврђено присуство болести, каже Душка Макивић, портпарол у Инспекторату РС. 

Забрана увоза је донесена прије него што се болест појавила на нашим просторима, а фармери вјерују да нема опасности за домаћу производњу. Мањи увоз ће им, кажу, добро доћи.

- Да се наша производња, наша говеда продају по некој нормалној цијени , а не као што је то до сада случај 3,8 , 3.9 , за живу мјеру говеда што је испод сваке произвођачке цијене, рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Мјере опреза су неопходне , кажу у ресорном министарству. Од ветеринара су затражили да свакодневно пажњу обрате на говеда, а сточаре упозоравају да хитно јаве ветеринару уколико код животиња примијете симптоме квргаве коже.