latinica  ћирилица
30/06/2016 |  18:27 | Аутор: Блиц

БиХ за четири године на злату зарадила 61 милион КМ

Централна банка БиХ у свом портфолију посједује 96.000 финих унци, односно три тоне монетарног злата чија вриједност износи око 214 милиона КМ.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

По основу управљања златом, односно неколико трансакција продаје, Банка је од 2009. до 2013. године, када су тржишне околности то омогућавале, остварила добитак у износу од око 61 милион КМ.

Након транскација продаје, злато је поново куповано у склопу оперативних одлука о управљању девизним резервама.

- Прву количину злата ЦБ је купила 2009. године од Савјета министара БиХ, а реијч је о 42.352 унци из сукцесије бивше СФРЈ које је припало БиХ. Од тада у континуитету располажемо одређеном количином злата у структури девизних резерви. Монетарно злато у укупним девизним резервама ЦБ тренутно учествује са нешто мање од 2,5 одсто – кажу у овој банци.

Монетарно злато је традиционално саставни део девизних резерви готово свих централних банака и сматра се најсигурнијом компонентом девизних резерви.

- Злато је у теорији окарактерисано као имовина заштићена од негативних утицаја инфлације, али и као добро за којим расте потражња у несигурним временима. За сваку земљу је пожељно да има што више резерви у злату, јер је злато најпоузданији облик чувања вредности. Држање резерви у злату не подразумева никакав кредитни ризик и његова вредност, по правилу, расте у условима нестабилности, криза и ратова.

Златне полуге (Фото: Илустрација)

Злато представља један од инструмената у које ЦБ инвестира своје девизне резерве, те као саставни дио девизних резерви представља покриће домаћој валути – објашњавају у ЦБ.

Економисти истичу да посједовање злата у девизним резервама, у случају одређених финансијских потешкоћа, држави даје сигурност да ће их једноставније превазићи.

– Позитивна је оријентација БиХ да купује злато, јер је ријеч о имовини која лако и брзо може да се претвори у новац – каже економиста Зоран Павловић.

Монетарно злато које је саставни дио девизних резерви, ЦБ држи на рачуну у банци у Швајцарској кредитног рејтинга ААА, а физички је лоцирано у трезору Банке Енглеске.

Према подацима World Gold Council из јуна 2016. године, БиХ се по количини злата које посједује налази на 90. мјесту.

Од земаља из бивше Југославије Србија је заузела 62. позицију, док се Македонија нашла на 76, а Словенија на 87. мјесту.

Сједињене Америчке Државе су највећи власник злата, које чини 75 одсто резерви ове земље. Слиједе Њемачка, Међународни монетарни фонд, Италија, Француска и Кина.