latinica  ћирилица
30/06/2016 |  20:45 ⇒ 01/07/2016 | 07:39 | Аутор: РТС

Смијењена команда руске Балтичке флоте

Руско министарство одбране смијенило је и отпустило адмирала на челу руске Балтичке флоте Виктора Кравчука заједно са још неколико виших официра због пропуста у служби.

Интернет портал fontanka.ru извијестио је да је око 50 виших официра флоте отпуштено заједно са командантом флоте. Наведено је да је чистка, која је према агенцији АП по размјерама без преседана у постсовјетској историји, услиједила послије наводног прикривања несреће једне подморнице због омашки у регрутовању и у војним грађевинским пројектима.

Руско министарство одбране ове смене је објавило синоћ у саопштењу, пренијела је агенција Тас.

Министар одбране Сергеј Шојгу отпустио је команданта Балтичке флоте Виктора Кравчука, начелника штаба флоте контраадмирала Сергеја Попова и више официра због пропуста у борбеној обуци, као и због искривљавања правог стања ствари у извјештавању, наводи се у саопштењу министарства.

Министар и чланови колегијума министарства одбране изразили су оштру и принципијелну критику активности званичника флоте због озбиљних недостатака откривених у њиховом раду, наводи се у саопштењу.

Официри су кажњени због озбиљних недостатака у организацији борбене обуке, дневних активности војника, непредузимања свих потребних мера да се побољша стање смештаја особља, непридавања пажње својим подређенима, као и искривљавања извјештаја о правом стању ствари, додаје се у саопштењу министарства и каже да су они смијењени са својих положаја и отпуштени из војне службе.

Медији наводе да је међу могућим разлозима за смјену Кравчука лош смјештај официра флоте у главној бази, у енклави Каљининград, која се граничи са чланицама НАТО-а Пољском и Литванијом. Наводно су станови гдје су смјештене породице официра у тако јадном стању да се дио стамбеног блока срушио.