latinica  ћирилица
01/07/2016 |  07:30 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Одржан једночасовни протест радника ЖРС

У свим организационим јединицама предузећа Жељезнице Републике Српске данас је одржан једночасован протест чланова шест синдикалних организација, с циљем заштите економских и социјалних права радника.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

Протестно окупљање организовано је у жељезничким чворовима Нови Град, Приједор, Бањалука и Добој и трајало је од 10.00 до 11.00 часова, уз редовно саобраћање возова.

Синдикати од Управе Жељезница траже редовност исплата плата и осталих примања /топлог оброка, путних трошкова возног особља, трошкова превоза приликом доласка на посао/, као и да нови правилник о организацији и систематизацији радних мјеста буде израђен према стварним потребама, уз учешће представника синдиката.

Представници синдикалих организација које дјелују у предузећу Жељезнице Републике Српске поручили су са протестног окупљања да њихови захтјеви нису политички мотивисани.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић рекао је у обраћању радницима да му је ресорни министар Неђо Трнинић обећао да ће допринијети томе да исплата грантова Владе Републике Српске предузећу Жељезнице Српске
буде редовнија, с обзиром да из транспортних прихода не могу остварити средства за исплату плата, што би, како каже, довело до обуставе протестних окупљања.

Марковић је најавио исплату мајске плате половином идуће седмице, захваљујући наплати уговорених обавеза од пословног комитента, као и очекиваних дознака гранта Владе Српске.

Протест радника ЖРС

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић задовољан је обећањем министра Трнинића да ће синдикати имати увид у најављени дозначен план систематизације и реструктуисања Жељезница Републике Српске.

Цвјетковић је рекао да од ресорног министара траже одговор о томе какав је статусу пријава радника у вези са организованим криминалом у овој компанији.

Он је позвао раднике да буду смирени и солидарни у синдикалним активностима на остваривању њихових права.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности - чвор Добој Горан Петковић рекао је да Влада Српске треба да заузме јасан став према овој компанији, да јој врати припадајући превоз робе и именује Управу која ће се домаћински односити према имовини.

Из компаније Жељезнице Републике Српске саопштено је да Управа настоји да обавезе према радницима буду испуњене у зависности од динамике прилива финансијских средстава.

Из компаније наводе да ће смањен обим посла значајно умањити финансијске приливе, и изазвати кашњење исплата мајске плате, те додају да је радницима јуче уплаћен један топли оброк.

Управа је добила обећања коминтената који имају дуговања према Жељезницама да ће почетком наредне седмице измирити своје обавезе, те да ће тада бити створени услови за исплату мајске плате.

- Управа Жељезница Републике Српске очекује од запослених разумијевање и стрпљење у ситуацији која је тешка за ову компанију. Став Управе је да су најављени протести беспотребни и да само наносе штету имиџу компаније - саопштено је из Информативне службе Жељезница Српске.

Једночасовни штрајк упозорења синдикалне организације одржале су 13. јуна и 6. априла.

У оквиру Жељезница Републике Српске дјелује шест синдикалних организација - Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор.