latinica  ћирилица
01/07/2016 |  08:49 | Аутор: СРНА

САД: Бренан упозорава, могућ напад ИД

Директор америчке Централне обавјештајне агенције Џон Бренан је, само неколико часова након терористичког напада на аеродрому у Истанбулу, окривио "Исламску државу" и изразио забринутост да би се сличан инцидент могао догодити у САД.
Џон Бренан, директор ЦИА (Фото: - Фото: AP
Џон Бренан, директор ЦИА (Фото:Фото: AP

"Забринут сам због одлучности `Исламске државе` да побије што више људи и изврши нападе широм свијета", рекао је Бренан.

Директор ЦИА тврди да су недавне нападе у Орланду и Сан Бернардину починили радикални појединци који су инспирисани идеологијом "Исламске државе", али су амерички обавјештајци успјели да задрже ови екстремистичку групу ван земље.

Међутим, Бренан тврди да ће "Исламска држава" наставити са покушајима напада у САД, преноси "Спутњик".

"Био бих изненађен ако `Исламска држава` не би покушала да спроведе такву врсту напада у САД. Погледајте шта се догодило на аеродрому у Турској, ту су кориштени експлозивни прслуци. Њих није тешко направити", каже Бренан и истиче да је увијек тешко спријечити самоубилачке нападе.

Ниједна група још није преузела одговорност за напад у Истанбулу, али директор ЦИА сматра да оваква тактика више упућује на исламисте, него на припаднике курдске милиције.