latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:10 | Аутор: СРНА

Попов: Иза Дураковићеве изјаве стоји врх СДА

Иза изјаве начелника општине Сребренице Ћамила Дураковића да је државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима стоји неко из врха СДА, сматра директор новосадског Центра за регионализам Александар Попов.
Александар Попов (Фото:nspm.rs) -
Александар Попов (Фото:nspm.rs)

Он каже да је Дураковићева изјава непотребна јер државни врх Србије ни до сада није ишао на годишњице које нису "округле".

"На десетој и петнаестој био је председник Борис Тадић, на двадесетој премијер Србије Александар Вучић. Није било изјава да ће неко из Београда ићи /ове године/, па је Дураковићева изјава непотребна. Верујем да иза тога стоји неко из врха СДА", рекао је Попов за "Блиц".

Он је констатовао да је Дураковићева изјава необична, будући да је годину дана раније био "рационалан и конструктиван".

Попов оцјењује да је, након оштрих ријечи које су услиједиле послије Дураковићеве изјаве на релацији Београд-Сарајево, јасно да односи у региону нису на завидном нивоу.

"Проблем је што је у овом региону све увек у симболичкој равни. Прво разне годишњице, па оштре речи, па сусрет без кравата /Иве/Јосиповића и Тадића, па опет нека годишњица, па декларација, па цвеће на мосту... а, у ствари, ништа се не ради на дубинском, суштинском решавању проблема", рекао је Попов.

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић изјавио је да је организациони одбор за обиљежавање страдања у јулу 1995. године у Сребреници донио одлуку да је "државни врх Србије непожељан 11. јула на комеморацији у Поточарима".