latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:55 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Утврдити да ли су резултати пописа у складу са међународним стандардима

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да је Унија примила к знању прве објављене резултате пописа становништва у БиХ из 2013. године, те да треба бити опрезан са формулацијама да су ти резултати у складу са међународним стандардима, јер то тек треба утврдити.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је напоменуо да ће коначна оцјена Међународне мониторинг мисије обухватити све активности за дистрибуцију коначних резултата.

- Међународна мониторинг мисија оцијениће квалитет пописа становништва након детаљне анализе. Још не можемо оцјењивати фазу обраде и дистрибуције података. То ће бити урађено тек на јесен - рекао је Вигемарк за "Дневни аваз".

Он је поновио да су резултати пописа од кључне важности за социо-економско планирање у БиХ, те да ће помоћи у спровођењу Реформске агенде и процесу европских интеграција.

Шеф Делегације ЕУ сматра да је проблем што "дио земље, односно Република Српска, не признаје резултате пописа, иако је Завод за статистику Српске учествовао у цијелом процесу".

Вигемарк каже да за ЕУ није важно колико у БиХ има Бошњака, Срба и Хрвата, већ колико има становника, чиме се баве, да ли су запослени, колико је студената и која им је добна структура.

- То су подаци који су кључни - нагласио је Вигемарк.