latinica  ћирилица
01/07/2016 |  10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Дејли телеграф: Блер се нуди за преговарача за Брегзит?

Бивши британски премијер Тони Блер наговијестио је да би могао да буде главни преговарач за излазак Велике Британије из ЕУ што, како је нагласио, захтјева "озбиљно државништво", пише данас Дејли телеграф.
Тони Блер (фото:www.pecat.co.rs) -
Тони Блер (фото:www.pecat.co.rs)

"Наша нација је у опасности. Како би нам се омогућило да безбједно прођемо кроз ово, морамо да будемо одрасли у нашој политици, да наставимо са мирноћом и без горчине јер је наша будућност као нације у свијету и као самог Уједињеног Краљевства улог", упозорио је он у тексту за "Дејли Телеграф".

Блер истиче да би евроскептични "министар за Брегзит" био погрешан избор за вођење преговора са ЕУ.

"Преговори ће бити невјероватно компликовани, са хиљаду ђавола у сваком детаљу. То захтјева озбиљно државништво", упозорио је Блер у тексту који ће, оцјењује Дејли телеграф, "неизбјежно бити виђен као понуда Блера да учествује у преговорима".

Бивши британски премијер доводи у питање да ли је "заиста разумно" да министар, који се залагао за излазак Британије из ЕУ, буде надлежан за вођење преговора око Брегзита.

Умјесто тога, како оцјењује, главни преговарач мора да има "висок ниво осјећаја за ствари око којих се може постићи компромис, ствари које су црвене линије".

Он је навео да би "Британија требало да држи све опције отворене" истакавши да "то није аргумент за други референдум".

"Заправо, народ има право да промијени своје мишљење, али то није за сада", навео је Блер.

Он је, такође, осудио "подругљиве испаде" лидера британске евроскептичне странке УКИП и покрета за Брегзит Најџела Фаража у Европском парламенту, раније ове недјеље, и упозорио британску владу да не "потцјењује штету", коју ће то изазвати.