latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:22 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Иванић: Потребна ревизија резултата пописа (ВИДЕО)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да резултати пописа становништва у БиХ нису тачни и релевантни, те да је потребно извршити њихову ревизију.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

- Сви у БиХ знамо да резултати овог пописа нису тачни и релевантни. Причу о попису претворили смо у политичку, што није требало - рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Иванић је истакао да је нудио компромис што није прихваћено у Федерацији БиХ, а посебно од бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Он је оцијенио да БиХ не може да функционише на систему прегласавања, него на компромису и договорима.

Иванић је нагласио да Република Српска не кочи европски пут БиХ, што је било и виљдиво током ове посјете Њемачкој.

- Сав негативни амбијент у БиХ почео је непотребном одлуком о попису, те неспремношћу кључних политичких личности, посебно из ФБиХ, да уђу у разговор и постизање компромиса. Компромис је био доста једноставан, јер је требало за 200.000 грађана јасно рећи да живе у иностранству, а овако смо добили статистичку илузију - рекао је Иванић.

Он је упитао зашто је Тужилаштво БиХ на разговор позивало директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, ако није ријеч о директном политичком притиску.

- Немам намјеру да одустанем од покушаја да докажем колико је у овом процесу било злоупотребе политике - каже Иванић.

Иванић сматра да би Српска требало да објави своје податке, те да би то било боље од организовања новог пописа.

Он је истакао да ће веома брзо бити отворене теме о попису које ће постати свакодневница.

- Како је могуће да Срба има само два до три одсто у ФБиХ у ентитету у којем теку мед и млијеко и у којем су људска права до те мјере испуњена да је глупо не бити у таквом ентитету. Шта је то са Србима да неће да иду у ФБиХ у којој је све складно - упитао је Иванић.

Према његовим ријечима, бошњачки дио Сарајева мора зауставити причу о пожељнима и непожељнима и негативне изјаве упућене Београду, односно ко није добродошао за Сребреницу.

- Није нормално да премијер Србије Александар Вучић дође у Сребреницу да се поклони жртвама, а доживи онакав напад. За то још нико није одговарао, што је недопустиво - констатовао је Иванић.

Он очекује да би Предсједништво БиХ ускоро требало да усвоји документ преглед одбране, јер су дефинисане његове основне смјернице.

Осврћући се на јучерашњу посјету Њемачкој чланова Предсједништва БиХ, Иванић је рекао да је веома задовољан, јер њемачки канцелар Ангела Меркел има избалансиран приступ БиХ.

- Њемачка је истински посвећена БиХ и размотриће финансијску помоћ, посебно пољопривредницима - навео је Иванић.