latinica  ћирилица
01/07/2016 |  14:25 | Аутор: Б92

Нова теорија о атентату на Кенедија

У форензичкој анализи убиства, аутор књиге „Досијеи Лија Харвија Освалда: Зашто је ЦИА убила Кенедија“, Флип де Меј открива нову теорију атентата за коју каже да претходно није била узета у обзир.
Убиство Кенедија   (Фото: Wikimedia Commons) -
Убиство Кенедија (Фото: Wikimedia Commons)

Де Меј је увјерен да Освалд није био на шестом спрату зграде с које је 22. децембра 1963. пуцано на Кенедија. До овог закључка је дошао након анализе тврдњи три кључна свједока и рекао је да су лагали или били непоуздани.

У изненађујућем обрату Де Меј такођер тврди да је Освалдова пушка била коришћена у атентату иако он није пуцао из ње.

Он тврди да је Освалд био само 'жртвено јагње', а атентат је извршио неидентификовани мушкарац према наредби ЦИА која је Кенедија сматрала издајником САД. Ове тврдње додају нови слој интриге Кенедијевој смрти.

Од убиства у Даласу објављено је на десетине теорија завјере око атентанта на најпопуларнијег америчког предсједника, а двије комисије које су истраживале случај су једна другој противрјечиле.

Према службеној верзији, Освалд се у вријеме убиства Кенедија у 12.30 сати налазио у згради "Texas School Book Depository"на шестом спрату, у којој је у то вријеме био запослен. Да је то тачно, Освалд би, пише де Меј требало да буде поред прозора гледајући колону у којој се возио Кенеди неко вријеме прије тога, како би саставио пушку. Но приче свједока о томе гдје се тачно у згради непосредно прије атентата налазио Освалд, су противрјечне.

Осим тога, главни свједок који је рекао да је видио Освалда на прозору, стајао је преко пута зграде. Међутим, према касније објављеним фотографијама, на којима се види гдје стоји тај свједок, де Меј закључује како је немогуће да је с те удаљености препознао особу која се налазила на прозору с ког је извршен атентат. Испрва га је, наглашава де Меј, свједок описао као много старијег, а прије физичког препознавања видио је његову фотографију, јер су је емитовале телевизијске станице.

Освалд није био добар стрелац нити је вјежбао пуцање, односно неколико пута колико је и био у стрељани, власник стрељане каже да Освалд пуцање није узимао за озбиљно. На суђењу је појаснио како је погађање мете из неподешене пушке могуће, а да је такође могуће погодити мету уколико се много не вјежба. Али комбинацијом неподешене пушке и слабом или никаквом вјежбом, јако су мале шансе да се мета погоди и то два пута, с колико је метака био погођен Кенеди.