latinica  ћирилица
01/07/2016 |  17:45 ⇒ 17:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Бенедикт признао постојање геј лобија у Ватикану

У мемоарима папа Бенедикт Шеснаести тврди да га нико није присилио на одрекнуће, али наводи да је геј лоби у Ватикану покушао да утиче на доношење одлука, пише италијански лист "Коријере дела Сера".
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Први пут у историји Ватикана један папа пише о свом понтификату, а у књизи "Посљедњи разговори" Бенедикт Шеснаести је објавио дуге интервјуе које је водио са њемачким новинаром Петером Сивелдом и биће објављена 9. септембра.

Бенедикт Шеснаести се са ватиканског трона повукао 2013. и тако постао први папа у 600 година који се одрекао дужности.

У широким изводима из књиге, лист пише да Бенедикт каже да је знао за постојање "геј лобија" који је чинило четворо-петоро људи који су покушавали и да утичу на одлуке Ватикана.

Наводи се и да је пензионисани папа успио да разбије ту, како се наводи, моћну групу.

Бивши папа у књизи каже да је само неколико врло блиских људи знало за његову намеру да одступи, страхујући да би вијест могла да процури прије него што ју је изненада објавио 11. фебруара 2013.

Каже и да "није могао да верује" када су га кардинали на тајној конклави изабрали 2005. за наследника Ивана Павла Другог, али и да је био "изненађен" када је 2013. за његовог наследника изабран папа Фрањо, пренио је портал Индекс.