latinica  ћирилица
01/07/2016 |  21:52 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

"Козара етно 2016" окупио око 600 учесника из пет земаља (ФОТО)

Међународни фестивал традиције, обичаја и народног мелоса "Козара етно 2016" у селу Пискавица, код Бањалуке, окупио је више од 400 учесника из пет европских земаља.
"Козара етно 2016" Пискавица - Фото: СРНА
"Козара етно 2016" ПискавицаФото: СРНА

Представник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало рекао је да је овај фестивал, који се одржава 12. пут, прилика да се промовишу народни обичаји и традиција, али и сеоски туризам.

Шукало је истакао да је циљ овог фестивала, који траје до понедјељка, 4. јула, да афирмише и оснажи рурални развој, на бази културних идентитета, те има много шири значај, који прелази домен културе.

"Тема овогодишњег фестивала `Козара етно` је обичај извођења младе из куће, у складу са којим је и припремљен перформанс тог обичаја", рекао је Шукало.

Према његовим ријечима, током прве фестивалске вечери представиће се учесници из културно-умјетничких друштава из Србије, Пољске, Словеније, Бугарске и БиХ.

"У оквиру програма биће изабран и најљепши пар у народној ношњи", рекао је Шукало.

Он је додао да ће наредних фестивалски дана, осим ревијалног, бити одржан такмичарски програм.

"Изворне пјевачке групе са подручја Козаре такмичиће се у пјевању ојкача, док ће бити организовано и такмичење у свирању тамбуре трожице", навео је Шукало.

Он је додао да ће у оквиру Фестивала културно насљеђе Козаре додатно промовисти и такмичење у традиционалној спортској дисциплини бацање камена са рамена, као стручни семинар о теми "Пјесме, игре и обичаји Козаре, Лијевче поља и Баната".

Шукало је навео да ће завршно вече фестивала на Тврђави "Кастел" обиљежити новина овогодишњег фестивала "Козара етно фјужн", гдје ће се представити свјетска етно музика.