latinica  ћирилица
02/07/2016 |  09:38 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Јањић: Подаци показују да је ФБиХ очишћена од Срба

Предсједник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић рекао је да подаци пописа становништва, према којима у Федерацији БиХ живи само 56.550 Срба, потврђује да је тај ентитет очишћен од Срба.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Јањић истиче да од потписивања Дејтонског мировног споразума постоји тенденција да се "ФБиХ празни од Срба, а Република Српска пуни Бошњацима".

"Никада нисмо имали подршку за повратак у ФБиХ. Ту има кривице и наше власти, јер нису радили на томе да правимо одрживи повратак, а Бошњаци су то све радили у Републици Српској", рекао је Јањић за "ЕуроБлиц".

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић упозорио је да су они, који су попис становништва сервирали политичким насиљем, дефинитивно отписали БиХ као земљу која би своју унутрашњу стабилност заснивала на принципима договора и међусобног повјерења.

"Оно што данас славе побједом, заправо је њихов пораз, јер су разоткрили право лице своје политике, која нас је деведесетих и увела у грађански рат", рекао је Вуковић.

Он је додао да су деценије масовног лагања о такозваној грађанској држави стале у тренутак еуфорије у којој Бошњаци ликују над својом демографском доминацијом.

Према подацима пописа становништва у БиХ, у ФБиХ живи 70,4 одсто Бошњака, 22,4 одсто Хрвата, 2,5 одсто Срба, док је осталих 3,6 одсто.

ПАНДУРЕВИЋ: ПАЛА У ВОДУ ЛАЖНА ПРИЧА О МАСОВНОМ ПРОГОНУ БОШЊАКА

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић сматра да резултати пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ потврђују да је Федерација БиХ етнички очишћена од Срба, те да је "пала у воду" сва лажна прича бошњачких политичара о масовном прогону припадника њиховог народа.

Она истиче да су Срби претрпјели највеће демографске губитке, јер их сада у БиХ има мање за 279.000.