latinica  ћирилица
02/07/2016 |  10:12 | Аутор: СРНА

Оптужнице због недозвољеног промета дувана

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против Свемира Краљевића и Синише Лукића које терети за недозвољени промет дувана.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Краљевић и Лукић се терете да су у јулу 2015. године набавили већу количину дувана, који су резали и паковали у филтере и вреће како би га даље продавали на црном тржишту.

У кући коју је користио Краљевић пронађена је врећа са 20 килограма сјецканог и 947 килограма дувана у листу, 96.800 комада филтера за пуњење дуваном, те машина за резање дувана, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Приликом претреса куће у Шамцу у којој станује Лукић пронађена су 23,23 килограма ситно резаног дувана, 30,83 килограма дувана у листу, као и двије машине за сјечење дувана.

Краљевић је дуван паковао у филтере како би га даље, као готови производ, продавао на црном тржишту, док је Лукић дуван паковао у вреће.

Они се терете да су незаконито стављали у промет производе који нису обиљежени контролним и пореским маркицама на начин прописан порезним законодавством БиХ.

Према важећем законодавству и прописима, продајом сваког килограма дувана на црном тржишту врши се утаја од близу 100 КМ акциза и пореза, те се проузрокује штета држави, буџету и свим грађанима БиХ.

Оптужнице су прослијеђене на потврђивање Суду БиХ.