latinica  ћирилица
02/07/2016 |  10:15 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Потврђен кредитни рејтинг Србије

Агенција "Стандард енд Пурс" потврдила је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу "ББ минус" уз задржавање стабилних изгледа за његово побољшање, саопштено је из Народне банке Србије.
Народна банка Србије   (Фото:nspo.rs) -
Народна банка Србије (Фото:nspo.rs)

Када је ријеч о кредитном рејтингу за краткорочно задуживање, ова агенција потврдила је рејтинг Србије на нивоу "Б".

Према оцјени Агенције "Стандард енд Пурс", потврда кредитног рејтинга заснива се на очекивању да ће нова Влада наставити да спроводи програм фискалне консолидације и структурних реформи, што би требало да додатно повећа повјерење инвеститора у погледу улагања у Србију.

Како се оцјењује у саопштењу, висок нето прилив директних страних инвестиција у износу од 5,5 одсто бруто домаћег производа у 2015. години у потпуности је покрио дефицит текућег рачуна.

Тиме је допринио смањењу ризика екстерне ликвидности у условима повећане неизвјесности у међународном окружењу, наводи се у саопштењу.

"Стандард енд Пурс" наводи да је банкарски сектор у Србији адекватно капитализован и ликвидан, док проблематични кредити биљеже пад, посебно код привреде, због опоравка прерађивачке индустрије.

У саопштењу се истиче да би рејтинг могао да буде повећан ако Влада истраје у спровођењу фискалне консолидације.