latinica  ћирилица
02/07/2016 |  10:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Амбасадорка Словачке: Поглавља 23 и 24 најкасније у септембру

Србија се за нека преговарачка поглавља веома добро припремила, а отварање поглавља 23 и 24 би могло да се догоди у јулу, најкасније у септембру, рекла је амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова.
Београд - Фото: илустрација
БеоградФото: илустрација

Словачка је у петак преузела предсједавање ЕУ, а амбасадорка је за Блиц рекла да би било лијепо да се до краја тог шестомјесечног мандата са Србијом отворе и поглавља 5, 20 и 25.

На питање да ли ситуација са Великом Британијом и ЕУ може да утиче на то да Русија почне да шири своје интересе на Западном Балкану, па и у Србији, Дагмар Репчеков каже да је баш на Балкану један од позитивних примјера успјешног придруживања и интеграције - а то је Црна Гора.

"Сигурна сам да ће и Србија пратити овај добар примјер. Лично мислим да је у многим другим поглављима Србија јако добро припремљена. Наравно, понегдје има и проблема, тако да морамо заједнички да радимо на свему томе", каже Репчекова.

Одговарајући на питање да ли Србија још дуго може да балансира између ЕУ и Москве, с којом има врло добре односе, Репчекова каже да нико не тражи да се Србија одриче тих односа јер она сама одлучује о њима и о својој спољној политици.

"То је ваша одлука. Ако сте у могућности да балансирате, а да то не утиче на вашу европску политику, то је сасвим у реду", додаје Репчекова.

Говорећи о томе како ће Брегзит да се одрази на приступање Србије ЕУ, наводи да би могло да се деси да утиче на проширење зато што ће сада приоритети вјероватно бити мало замијењени, што би могло да доведе до тога да се процес мало успори, али не и да се заустави.

"Ми смо земља која снажно подржава проширење и урадићемо све што је могуће да га погурамо. Сви проблеми су рјешиви", каже Репчекова.