latinica  ћирилица
02/07/2016 |  11:46 ⇒ 03/07/2016 | 00:19 | Аутор: СРНА

Иванић: Присуством на мјестима страдања исказати поштовање према жртвама (ФОТО/ВИДЕО)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић поручио је да је потребно долазити на Јадовно и поклонити се српским и јеверејским жртвама које су усташе свирепо убиле у комплексу логора смрти и изразио наду да се овакви злочини више никада и никоме неће поновити.
Служење парастоса јадовничким жртвама над Шарановом јамом на Велебиту у Хрватској - Фото: СРНА
Служење парастоса јадовничким жртвама над Шарановом јамом на Велебиту у ХрватскојФото: СРНА

"Присуство на оваковом мјесту у човјеку изазива дубоке емоције. Мислим да је обавеза свих нас да будемо присутни на мјестима страдања, да се сјетимо тих људи и покажемо пуни дигнитет према жртвама", рекао је Иванић новинарима у Јадовну гдје је данас присуствовао служењу парастоса јадовничким жртавама над Шарановом јамом на Велебиту у Хрватској.

Он је навео да се, захваљујући људима који већ годинама оранизују овакве скупове више ношени ентузијазмом, успјело у томе да ово мјесто страдања не буде заборављено.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић рекао је да се ове године обиљежава 75 година од јадовничких страдања и од почетка страдања српског, јеверејског, ромског народа и антифаштиста на подручју некадашње Независне Државе Хрватске.

Он је додао да је ово седма година како се обиљежава Дан сјећања на Јадовно, истичући да сваке године у Јадовно долази све више младих, потомака и поштовалаца жртава.

Служење парастоса јадовничким жртвама над Шарановом јамом на Велебиту у Хрватској (Фото: СРНА)

"На тај начин показујемо да не желимо заборавити наша лична, породична и национална страдања", рекао је Басташић.

Он је навео да Удружење у организовању ових скупова сваке године има све већу подршку институција Републике Српске, БиХ, Србије и многобројних људи из цијелог свијета.

Басташић је рекао да је у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године према истраживању историчара Ђуре Затезала, за 132 дана побијено 40.123 жртве, од којих 38.010 Срба.

Он је указао на чињеницу да данашње власти у Хрватској годинама опструишу истраживања крашких јама на Велебиту и ексхумацију посмртних остатака Срба како би они били достојно сахрањени у криптама српских православних цркава.

Басташић је подсјетио да је Хрватски сабор донио закон о истраживању мјеста страдања, ексхумацијама, идентификацијама и сахранама посмртних остатака, али да у том погледу Хрватска нема исти третман према српским жртвама.

Он каже да је за вријеме Владе премијера Јадранке Косор вршено истраживање Пребојске јаме код Коренице у Лици по дојави да је ријеч о хрватским жртвама рата.

"Када су спелеолози и хрватска полиција ушли у јаму, по предметима које су пронашли видјело се да је ријеч о српским жртвама", навео је Басташић и додао да су вреће са костима из ове јаме нестале под изговором да су одвезене у Завод за судску медицину у Загребу.

Према његовим ријечима, на упит о судбини ових посмртних остатака, у Заводу му је одговорено да о томе немају никаквих сазнања.

Над Шарановом јамом на Велебиту у Хрватској данас је, поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, служен парастос за више од 40.000 жртава, углавном Срба, које су усташе на најсвирепији начин убиле у комплексу логора смрти Јадовно.

Уз Катину јаму на Велебиту у Хрватској данас је постављен Часни крст и служен парастос на мјесту гдје је бачено измучено тијело блаженопочившег епископа горњокарловачког Саве, кога су мучки убиле усташе 1941. године.

Часни крст поставили су чланови удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке и Београда и православни вјерници. Парастос су служили свешетеници СПЦ.

Ходочасници су возилима дошли до мјеста Брушане, одакле су пјешке у литији носили Часни крст шумским путем око осам километара до Катине јаме у коју је бачено измучено тијело епископа Саве.

Након тога, ходочасници су посјетили село Ступачиново гдје је у љето 1941. године постојао истоимени сабирни логор. На том мјесту први пут је служен кратки помен за жртве.