latinica  ћирилица
02/07/2016 |  12:46 ⇒ 12:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Земље Западног Балкана различитом брзином ка ЕУ

Поводом прексутрашњег Самита о Западном Балкану у Паризу, који је дио Берлинског процеса, њемачка канцеларка Ангела Меркел каже да земље тог региона имају европску перспективу и да је она повезана са очекивањима - шта морају побољшати у разним областима.

Ангела Меркел је, у недјељној видео-поруци на сајту њемачке владе, рекла да земље Западног Балкана различитом брзином напредују ка европској перспективи.

Навела је да су Хрватска и Словенија већ чланице, да су друге земље почеле преговоре, а да је Босна и Херцеговина недавно предала захтјев за чланство.

"Ти кораци су увијек повезани са нашим очекивањима шта се мора побољшати, посебно у владавини права", нагласила је Меркел.

Подсјетила је да је Берлински процес успостављен са циљем подстицања међусобне сарадње у региону, као и приближавања Западног Балкана ЕУ.

"Већ смо имали успјехе. Атмосфера је сада боља. Послије прве конференције у Берлину су се премијери земаља региона састајали између конференција, што раније није био случај и разговарали су о пројектима", објаснила је Меркел.

Истакла је да постоје фиксни планови за поспјешивање инфраструктуре у региону, посебно друмског и жељезничког повезивања, као и за тјешњу сарадњу у области науке.

У Паризу, како је најавила, биће потписан споразум о успостављањуу канцеларије за младе. Та канцеларија, према њеним ријечима, биће успостављена по узору на њемачко-француску платформу за сарадњу младих.

"Ради се прије свега о размјени младих, о међусобном упознавању, то јест сарадњи већ од школског узраста", истакла је Меркел.

Подсјетила је да је њемачка влада иницирала Берлински процес на 100. годишњицу почетка Првог свјетског рата.

"Бринемо се о томе да те земље боље сарађују и истовремено се приближавају ЕУ. Тиме се јачају стабилност и мир у региону, који је имао битну улогу у Првом свјетском рату а и данас није обиљежен потпуном стабилношћу", нагласила је Меркел.

Што се ЕУ послије Брегзита тиче, канцеларка је указала на то да је одржан Самит на којем су идентификоване три важне области у којима Унија мора бити ефективнија, а то су конкурентност, унутрашња и спољна безбједност, као и боља понуда за младе.