latinica  ћирилица
02/07/2016 |  14:59 ⇒ 20:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон: На хиљаде људи у протестном маршу против Брегзита (ВИДЕО)

На хиљаде демонстраната окупило се данас у центру Лондона на протестном маршу против прошлонедјељног референдумског гласа за излазак Велике Британије из Европске уније.

Ројтерс наводи да је исход гласања гурнуо Британију у политички хаос и да је већина становништа престонице била против, а да су највећи дио данашњих демонстраната чинили млађи људи од којих су многи били огрнути заставама ЕУ и махали транспарентима попут "Ја сам уз ЕУ". Они су викали "Шта желимо да учинимо? Да останемо у ЕУ".

"Ја сам буквално био запрепашћен јутро послије гласања. Осјећам дубоку неизвијесност у погледу сопствене будућности. Марширам да бих изразио незадовољство. Прихватам резултат (референдума), али овим се показује и да га нећемо прихватити ћутке", казао је 25-годишњи Натанијел Самсон из Хертфордшајра, сјеверно од Лондона.

План демонстраната обухватао је окупљање код Хајд парка око 11 часова и шетњу ка згради британског парламента, пренијела је агенција АФП.

"Можемо да спријечимо Брегзит тако што ћемо одбити да прихватимо исход референдума као коначну одлуку и склонимо прст са дугмета за самоуништење", истакао је организатор протеста Киран Мекдермот.

"Не смијемо да оставимо сљедећу генерацију да је носи вода. Марширајмо, протестујмо и спријечимо Брегзит", написао је Мекдермот на Фејсбуку.

Могући насљедници британског премијера Дејвида Камерона, који је послије референдума најавио оставку, залажу се за одлагање покретања процеса изласка из ЕУ.

Један од конкурената за позицију предсједника владајуће Конзервативне странке Мајкл Гоув је изјавио да не очекује да ће члан 50 Лисабонског споразума, чијом активацијом се покреће процес изласка из Уније, бити активиран до краја године, а слично је изјавила и друга кандидаткиња за лидера Торијеваца, Тереза Меј.

Лидери ЕУ, са друге стране, траже што бржи "развод", страхујући од утицаја неизвијесне будућности Британије по економски раст блока и могући домино ефекат у евроскептичним чланицама Уније.