latinica  ћирилица
02/07/2016 |  16:00 | Аутор: СРНА

Вулин сутра на Мраковици

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин присуствоваће сутра на Мраковици обиљежавању 74 године од Битке на Козари.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин ће присуствовати парастосу код Спомен-крста и полагању вијенаца на централном спомен-обиљежју, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Церемонији, коју заједнички организују владе Републике Српске и Србије, ће присуствовати и студенти Криминалистичко-полицијске академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и удружења опредјељена за његовање традиције.

Раније је најављено да ће церемонији на Мраковици присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић и делегација Народне скупштине Српске.

Према програму обиљежавања, пријем званица предвиђен је у 9.00 часова у вили "Мраковица", парастос код спомен-крста биће служен у 10.00 часова, а полагање вијенаца на централном спомен-обиљежју у 11.00 часова.

Обраћање званичника предвиђено је у 11.30 часова, а културно-умјетнички програм у 12.00 часова.

За грађане који желе да присуствују обиљежавању 74 године од Битке на Козари из свих поткозарских општина биће организован бесплатан аутобуски превоз.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара од села Међувође.

Обиљежавање битке на Козари је од 2015. године саставни дио Државног програма Србије за обиљежавање годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова.