latinica  ћирилица
03/07/2016 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: Б92

Филипусис: Није Новак робот, умом није био на терену

Некада осми тенисер свијета Марк Филипусис каже да Новак Ђоковић није личио на себе у поразу од Сема Кверија у трећем колу Вимблдона.
Новак Ђоковић (Фото: epa/Peter Klaunzer) -
Новак Ђоковић (Фото: epa/Peter Klaunzer)

“Огроман шок, мислио сам да ће преокренути – знам да је у спорту све могуће, али заиста јесте дјеловао непобједиво. Сада није личио на себе, као да умом није био присутан, не знам да ли је уморан физички или ментално, никада нећемо знати шта се десило, али и Квери је одиграо невјероватан меч“, рекао је финалиста Вимблдона из 2003. године и додао:

“Новак је направио много неизунуђених грешака, промашио је много удараца које никада не промашује, у томе је ствар. Јесте да је Квери сјајно сервирао на брејк лоптама, али Ђоковић је правио некарактеристичне пропусте. У тај брејку је Сем био много чвршћи, држао је лопту у игри, а Новак је грешио, обично је супротно. То није Новак Ђоковић којег обично гледамо, мислим да је овај меч изгубио ментално“.

На питање да ли је ово једна од највећих сензација у 21. вијеку, Аустралијанац је одговорио:

“Било је великих изненађења на Вимблдону, али ово свакако јесте једно од највећих. Мислили смо да ће Новаку пораз, када он дође, нанијети неко од Топ 5 играча, Федерер или Мареј нпр. Сем јесте одиграо сјајно, али Ђоковић није био на свом нивоу“.


 Филипусис, који је играо финале и на УС опену 1998. године, наглашава да се овим поразом показало да је и Ђоковић само човјек.

“Када неко толико побјеђује, граница очекивања се подигне, Новак је дошао до стадијума да га у тениском смислу не посматрамо као људско биће, више као робота, па мислимо да је све савршено и не можемо да повјерујемо да је изгубио. А толико је ствари које су укључене у цијели процес за које људи не знају – терен, тренинг, тијело, ум, и Новак је ипак само човјек“.

А ко је сада фаворит?

“Ух, сви. Мислим да су сада и Федерер и Мари срећни, Раонић ми дјелује опасно, можда и Нишикори. Рекао бих да је Ђоковићево испадање потпуно отворило жријеб“, закључио је Филипусис.