latinica  ћирилица
05/07/2016 |  07:43 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Обиљежено страдање Срба у Загонима и Крњићима (ФОТО)

На градском гробљу у Братунцу данас су обиљежене 24 године од страдања 14 Срба у братуначком селу Загони које су 5. јула 1992. године убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице.
Крњићи - парастос (архив) - Фото: РТРС
Крњићи - парастос (архив)Фото: РТРС

Чланови породица настрадалих, комшије и пријатељи окадили су гробове и прислужили свијеће за покој душа настрадалих, а биће положено је и цвијеће код централног спомен-крста.

Напад на Загоне почео је око 15.00 часова када је већина становништва била на њивама и сакупљала љетину, односно косила и купила сијено, за разлику од напада на остала српска села на подручју општина Братунац и Сребреница, која су муслиманске снаге нападале у раним јутарњим часовима.

Муслиманске снаге упале су у село и убијале цивиле на њивама, а неке су затекли у кућама гдје су их масакрирали и поклали.

За злочин почињен над Србима у Загонима још нико није одговарао, као ни за остале злочине које су муслиманске снаге починиле у Подрињу.

Организатор сјећања на српске жртве из Загона је Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац.

ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ ИЗ КРЊИЋА

У Цркви Светог пророка Илије у сребреничком селу Крњићи данас је служен парастос за 24 мјештана тог села које су муслиманске снаге из Сребренице и околних села убиле 5. јула 1992. године.

Осим парастоса, прислужене су свијеће за покој душа убијених Срба, већином цивила, положено је и цвијеће уз споменик који су мјештани, уз помоћ Борачке организације и Владе Републике Српске, подигли својим настрадалим сродницима и комшијама у порти овдашње цркве.

Тиме је одата дужна почаст настрадалим и обиљежене 24 године од свирепог убиства невиних становника овог српског села.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да ће учесници данашњег скупа поново подсјетити јавност, те Тужилаштво и Суд БиХ на српска страдања у и око Сребренице и на злочине које су починиле муслиманске снаге над Србима.

Централни спомен крст на градском гробљу у Братунцу (ФОТО:СРНА)

"Срамотно је да за толике масовне злочине ни након 24 године нико није одговарао", нагласио је Миловановић.

Он је подсјетио да су муслиманске снаге из Сребренице, настављајући етничко чишћење и уништавање свега што је српско, упале 5. јула 1992. године у мирно српско село Крњиће, гђе су поубијале све становнике које су стигли. Већином су то били старији цивили.

Као и у осталим српским селима око Сребренице, у муслиманском нападу опљачкана је сва покретна имовина, а попаљена и уништена непокретна имовина.

Почевши етничко чишћење српског становништва са простора око Сребренице и Братунца у априлу 1992. године, прије Крњића, муслиманске формације су током маја и јуна те године извршиле етничко чишћење и уништиле српска села Гниону, Гостиљ, Студенац, Виогор, Ковачице, Осредак, Чумавиће, Ораховице, Пећишта, Бојну, Карно, више села на простору Осата, те Ратковиће, Брежане и још десетак заселака, убијајући српско становништво које се није успјело склонити и побјећи.

"Осим одавања дужне поште настрадалим, ово је прилика да се подсјетимо на српска страдања и да не дозволимо да се жртве и та страдања забораве и понове као што се понавља српском народу кроз историју", рекао је Миловановић.