latinica  ћирилица
06/07/2016 |  16:23 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Врбашки град - Откривени темељи цркве

Археолози Завичајног музеја Градишка у Горњим Подграцима на локалитету старог Врбашког града открили су ново вриједно налазиште - темеље цркве Светог Ђорђа из 13 вјека.
Градишка: Археолошко налазиште - Фото: СРНА
Градишка: Археолошко налазиштеФото: СРНА

Ова црква би у наредном периоду требало да буде саставна цјелина археолошког парка у близини подручја Националног парка Козара. У сондажном истраживању археолози су открили темље цркве импозантне величине која је грађена између 13. и 15. вијека. Артифакти пронађени током ископавања значајни су докази за српску националну историју и православље.

- Пронађен је сребрењак Матије Корвина из друге половине 15. вијека. Матија Корвин је значајан за ове крајеве, јер их је бранио послије пада босанске државе од Турака, а најзаслужнини је за обнову српске деспотовине на овим  просторима -каже Бојан Вујиновић, кустос Завичајног музеја.

Архијерејски намјесник Мирко Милисавић изразио је увјерење да ће и археолози потврдити да је српски народ присутан на Балкану много раније од 7. вијека.

Мјештани од давнина локалитет називају Црквиште. За архелоге је ово подручје било интересантно и прије тридесет година.

У Завичајном музеју размишљају да локалитет Врбашког града претворе у археолошки парк и ново туристичко одредиште.

Драган Матавуљ, директор Завичајног музеја Градишка, истакао је да је географски положај Врбашког града идеалан, а посебан је и његов историјски значај за овај дио Градишке.

До краја године планирано је интензивирање радова и на истраживању средњовјековног града Балкис у Бакинцима, гдје се очекује изградња пута који би омогућио несметан приступ том локалитету.