latinica  ћирилица
09/07/2016 |  13:14 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Додик: Различити аршини међународне заједнице за Братунац и Сребреницу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Братунцу, након парастоса српским жртвама средњег Подриња и Бирча, да је од кључне важности да српске жртве не буду заборављене, јер је, осим њихове погибије и страдања, направљена још једна врста злочина тако што је око 3.500 људи убијених до 1995. године на овом простору напросто одједном нестало и пало у сјену каснијих догађаја везаних за Сребреницу.
Братунац - Додик - полагање цвијећа - Фото: СРНА
Братунац - Додик - полагање цвијећаФото: СРНА

- Уколико ми не будемо одлучни да наставимо обиљежавање ових догађаја и страдања, нико други нам то неће учинити - истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је веома важно истицати чињеницу да се овдје дешавала стравична ситуација у којој је 3.500 Срба убијено до 1995. године.

- Нико не правда огромни злочин који се десио у Сребреници, али оно што боли јесте што се на међународном плану само фаворизује то страдање и тај злочин, а заборавља се страдање Срба и до сада нико није одговарао за ово што се десило - упозорио је Додик.

Он је додао да се то и данас показало, јер нико од међународних службеника и дипломатског кора није присуствовао обиљежавању у Братунцу, а за два-три дана ће се у Сребреници видјети ко је све дошао и колико су то дупли аршини који не воде ничему.

Додик каже да се из тога мора закључити само једна истина - да је највећи диверзант и рушилац БиХ међународна заједница зато што има различите стандарде.

Предсједник Српске данас је у Братунцу присуствовао централном комеморативном скупу поводом 24 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и сјећања на све Србе Средњег Подриња и Бирча које су убили припадници тзв. Армије БиХ током Одбрамбено-отаџбинског рата.

НЕСХВАТЉИВО ЈЕ ДА ВУЧИЋ НИЈЕ ДОБРОДОШАО У СРЕБРЕНИЦУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је несхватљиво да се добра намјера и врхунски чин премијера Србије Александра Вучића заврши на начин да му се каже да није добродошао у Сребреницу.

"Чак се спочитава Вучићу да је узео Сребреницу. Шта то треба да значи. Требало је да погине па тек онда да му се каже хвала што је дошао", рекао је Додик новинарима у Братунцу.

Додик је нагласио да неке политичке организације не могу да буду у функцији остваривања повјерења БиХ.

"Пустите ви сузе Мајки Сребренице. Тачно знате докле су сузе мајки а када су лажне сузе политичара које желе да направе притисак на политички систем и политичко стање у БиХ", рекао је Додик.

На прошлогодишњој комеморацији у Поточарима нападнут је и каменован премијер Србије Александар Вучић, а до данас нису ухапшени починиоци тог напада.

ОЧИГЛЕДАН СУКОБ ТУЖИЛАШТВА СА МИНИСТАРСТВОМ БЕЗБЈЕДНОСТИ И АГЕНЦИЈАМА

Додик је изјавио да нико није одговарао за 3.500 српских жртава у Подрињу, што говори какве аршине имају Тужилаштво и Суд БиХ.  Према његовим ријечима, очигледно је да садашњи сукоб говори да су тотално подијељени односи између Тужилаштва, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције и Министарства безбједности БиХ.

Додик је новинарима у Братунцу рекао да је тај сукоб евидентан и да га сви га виде, али ћуте, па да чак ни медији не говоре о томе.

- Те политичке структуре у Министарству, Сипи, ОБА хтјели су да инструментализују Суд и Тужилаштво, да га начине да буду егзекутор њихових идеја и онога шта они хоће. Зато сада имају сукоб између тужиоца, Тужилаштва и других институција на нивоу БиХ - сматра Додик.

Он је истакао да су Тужилаштво и Суд БиХ вјештачки направљени, да немају уставну подлогу и да то за Републику Српску никад неће бити легитимно.

- Насиље међународне заједнице нас нагони да трпимо и тај Суд и Тужилаштво. Чим буде прилика ми ћемо се тога отарасити - рекао је Додик и поручио: "Референдум ће се десити. Све што се дешава у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ посљедњих година иде у прилог томе".