latinica  ћирилица
09/07/2016 |  15:22 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Додик: Најоптималније да се референдум одржи пред локалне изборе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је актуелна иницијатива и да ће се организовати референдум о Дану Републике Српске.
Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

"Сада имамо ажуриране спискове гласача за предстојеће локалне изборе, што нам је недостајало и можемо да организујемо изјашњавање грађана о Дану Републике Српске", навео је Додик.

Он је најавио да би најоптималније било да се референдум одржи седмицу дана прије локалних избора и да грађани изнесу свој став и суд о датуму који Српска прославља као Дан републике.

КЉУЧАН МОМЕНАТ ЗА СРПСКО ЈЕДИНСТВО

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је садашње вријеме кључни моменат који тражи српско јединство о националним питањима у БиХ.

"Народ никоме неће опростити другачија понашања. Џаба некоме да призивива неке велике циљеве и нека своја наводна законска овлашћења да би дјеловао супротно интересима Републике Српске", рекао је Додик у Братунцу на Духовној академији посвећеној обиљежавању страдања Срба у Подрињу.

Истичући да му је драго што је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић јасно рекао да неће гласати за нешто за шта Република Српска није дала сагласност, Додик је нагласио да се тиме штите интереси Српске и српског народа, као што и остали народи штите своје интересе.

Додик је поздравио и одлуку министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да представници Министарства не учествују у активностима у вези са организацијом комеморативног скупа у Поточарима 11. јула.

"Сасвим логична одлука, јер то није празник или дан који обиљежава БиХ. То је дан комеморације који обиљежавају муслимани, исто као што и ми данас обиљежавамо страдање Срба на овом простору", рекао је Додик.