latinica  ћирилица
10/07/2016 |  13:26 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Сарајево и ОХР ћуте о срамној инсталацији!?

У центру Сарајева јуче је постављена инсталација у виду масовне гробнице чији је циљ да покаже како је Република Спрска геноцидна творевина.
Монструозна инсталација у центру Сарајева - Фото: РТРС
Монструозна инсталација у центру СарајеваФото: РТРС

Провокативна тзв. инсталација ни други дан није уклоњена испред тржног центра у Сарајеву. Грађани Источног Сарајева огорчени су због најновије провокације Нихада Аличковића и тзв. групе Антидејтон.

Реаговао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик рекавши да је инсталација срамна и увредљива и да је још један у низу доказа неодрживости БиХ. Додик је истакао да је скандалозно да је провокативна инсталација постављена на дан када је у Републици Српској одата почаст за 3.500 Срба убијених у околиони Сребренице и Братунца, што представља наставак злочина на који не реагују представници међународне заједнице и тиме постају саучесници.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да све док постоје овакве провокације, српски представници треба да прекину одласке у Сарајево.

Сарајевске власти дозволиле су ову монструозну поставку, а ОХР на очигледне антидејтонске потезе, још није реаговао. Предсједник Републичке организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да би ОХР коначно морао реаговати.

- Постављање ове инсталације у центру Сарајева је антидејтонско понашање и чуди ме што још нису реаговали представници међународне заједнице у БиХ. Они су спремни да критикује сваки потез Републике Српске, али овај бошњачки изгледа да нису - рекао је Митровић.

Он је истакао да постављање инсталације не доприноси помирењу народа у БиХ.

- Бошњаци све чине да не буде помирења у овој земљи - сматра Митровић.

Грађани Источног Сарајева, огорчени овим чином, сматрају да посљедња провокација Антидејтон групе шаље јасну поруку Србима да су непожељни у Сарајеву.