latinica  ћирилица
11/07/2016 |  18:20 | Аутор: СРНА

Калиновик: "Петровдански вијенац" пјеснику Ђорђу Нешићу

Пјесник Ђорђе Нешић добитник је традиционалне награде "Петровдански вијенац" за 2015/2016. годину за књигу пјесама "Боље је бити у мањини", а награда му је додијељена данас у Калиновику, у оквиру обиљежавања и прославе Петровдана - крсне славе и Дана ове општине.
Калиновик (фото: Ненад Величковић) -
Калиновик (фото: Ненад Величковић)

Нешић, који ради као управник Културно-научног центра "Милутин Миланковић" у Даљу у Хрватској, рекао је да је почаствован и да се осјећа недостојним да буде у пробраном друштву српских пјесника.

"Ова награда је специфична по томе јер се прве године дођељује одређеном аутору, друге године се одржава књижевно-критички округли сто о пјесниковом дјелу, а треће године буде штампана књига избора из пјесникове поезије са излагањем са књижевног скупа", истакао је Нешић.

Рајко Петров Ного, један од ранијих добитника награде, рекао је да калиновачки поетски вијенац представља "мало чудо".

"Нисмо ни слутили да ће већ након 10 година одржавања манифестације настати библиотека какву данас посједујемо. На овоме би нам позавидио и много већи град", каже Ного.

Начелник Калиновика Милева Комљеновић навела је да ова општина, без обзира што је мала, подржава велике идеје и пројекте.

"Непроцјењива је вриједност што можемо да угостимо еминентна имена српске кљижевности, да будемо њихов домаћин и уживамо у поезији и врхунској критици. Догодине ћемо покушати да окупимо добитнике `Петровданског вијенца` из претходних 10 година", истакла је Комљеновићева.

Награда која је уручена Нешићу састоји се од вијенца петровданског цвијећа, повеље, кандила и новчаног износа.

Након додјеле награде одржано је и поетско вече у част добитника.