latinica  ћирилица
15/07/2016 |  14:15 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Додик: Референдум могуће одржати 25. септембра

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да, чак и уз опструкције које се могу очекивати, има довољно времена да се до 25. септембра заврше све процедуре неопходне за одржавање референдума о Дану Републике.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

- Веома је важно да се тај датум испоштује и он ће бити испоштован имајући у виду и неке изазове у виду заштите виталног националног интереса одређеног клуба - изјавио је Додик.

У паузи 19. посебне сједнице НСРС на којој се разматра одлука о одржавању референдума о 9. јануару као Дану Републике, Додик је рекао да би процедура већ могла бити ријешена 22. или 23. августа како би се у предвиђеном року расписао референдум.

- Ако клуб не да у одређеном времену своје ставове, сматра се да није реаговао. Ако реагује и покрене витални национални интерес, имамо одлуку суда и очекујем да ће Уставни суд, имајући у виду управо овакав развој ситуације, рјешавати то питање у некој убрзаној процедури - рекао је Додик.

Он је нагласио да је одлука о референдуму одлука свих у Српској, истичући да је данашњи дан историјски важан једнако као и дан када ће бити одржан референдум.

- Већ данас позивам све на окупљање око овог референдума - рекао је Додик.

Коментаришући позив посланика коалиције "Домовина" да високи представник Валентин Инцко санкционише активности у вези са референдумом о Дану Републике, Додик је рекао да високи представник нема разлога нити може да реагује.

- То је комбинација у којој они мисле да високи представник и суд, у којем имамо два Бошњака и три странца, могу да одређује политички систем и одлуке. То вријеме је, наравно, прошло - рекао је Додик.

Он је нагласио да Бошњаци треба да сједну за сто са представницима Српске и преговарају, а уколико је потребно, прихвате неке ствари које им нису можда увијек по вољи.

- Одлуке високог представника које је донио у вези са Републиком Српском се не објављују ево већ девет година, па неће ни ова. Ако он буде било шта интервенисао, мора да формира свој службени гласник, а нема гдје да га формира. У нашем службеном гласнику ниједна одлука високог представника више никада неће бити објављена - истакао је Додик.

На питање докле се стигло са референдумом о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да тај референдум "скупља снагу да се одржи".