latinica  ћирилица
16/07/2016 |  09:02 ⇒ 18:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Осуде војног удара у Турској

У најутицајнијим свјетским престоницама помно се прати ситуација у Турској гдје је војска у ноћи са петка на суботу извела војни удар, позивајући своје држављане у Турској да остану у кућама.

 Њемачки канцелар Ангела Меркел осудила је покушај војног удара у Турској и истакла да је Берлин уз оне који су бранили демократију и владавину права у тој земљи.

"Трагично је то што је тако велики број људи погинуо током покушаја удара. Крвопролиће у Турској мора бити заустављено", рекла је Меркелова новинарима у Берлину.

Меркелова је нагласила да је право турског народа да бира свог политичког лидера на слободним изборима, и политичка промјена треба бити остварена унутар оквира политичких институција и правила демократске конкуренције.

"Тенкови на улицама и удари из ваздуха против сопственог народа представљају неправду", каже Меркелова.

 Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да нико, па ни Вашингтон није могао да претпостави да би у Турској могао да буде изведен пуч.

Он је, међутим, додао да је тај неуспјели покушај пуча очигледно био некомпетентно изведен и поновио да Вашингтон подржава изабрану владу турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Ако планирате пуч то не наводите својим партнерима у НАТО", рекао је Кери новинарима одговарајући на питање како то да су америчке обавештајне службе изненађене синоћњим догађајима у Турској.

Како је додао, сви су изненађени, укључујући и грађане Турске, пренио је АФП.

"Морам да кажем, то не изгледа као веома бриљантно планиран или изведен чин, али уздржимо се од свих процјена док не будемо знали све чињенице", рекао је Кери који се налази у Луксембургу у оквиру европске турнеје.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер осудио је покушај војног удара у Турској и од свих страна је затражио да поштују демократски поредак. "Дубоко смо забринути недавним дешавањима у Турској. Најснажније могуће осуђујем сваки покушај присилне промјене демократског поретка у Турској", нагласио је Штајнмајер.

Француска је, такође, осудила покушај војног удара у Турској и изразила наду да ће демократија у тој земљи преживјети његове посљедице. "Турско становништво исказало је велику зрелост и храброст у одбрани својих институција", наводи се у саопштењу француског министра спољних послова Жан-Марк Ероа.

Прес службе Бијеле куће и Стејт департмента саопштиле су да у овом тренутку не располажу довољним бројем информација и да прате шта се дешава у Турској.

Генрални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на мир у Турској, саопштио је његов портпарол, наводећи да УН настоје да расвијетле ситуацију у тој земљи.

- Генерални секретар пажљиво прати развој догађаја у тој земљи - рекао је портпарол, додајући да је Бан Ки Мун упознат са покушајем пуча у Турској.

Америчка амбасада у Анкари позвала је своје држављане да не излазе на улицу.

Белгијски премијер Шарл Мишел изјавио је да белгијске власти детаљно прате шта се дешава у Турској и препоручио је својим држављанима у тој земљи да не излазе из својих кућа, јер је ситуација конфузна.

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини рекла је да је у контакту са делегацијом ЕУ у Анкари и позвала на очување мира у Турској. Она је позвала на уздржаност и поштовање демократских институција.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон рекао је да је "врло забринут" због догађаја у Турској и да британска амбасада помно прати развој ситуације.

Руски медији преносе да је државна истражна служба информисала грчког премијера Алексиса Ципраса о покушају пуча.

Ројтерс преноси да су и француске власти позвале своје држављане да бораве у тој земљи да остану у кућама јер се "озбиљна ствар" догађа у Анкари и Истанбулу.

Песков: Стабилност Турске утиче на регион

Турска је веома важна регионална сила и наравно стабилност Турске и ситуација у тој земљи непосредно утичу на стање у региону, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

У Кремљу се надају да ће ситуација бити разријешена у најскорије вријеме на легитиман начин и да ће се земља вратити на пут стабилности, преноси Риа Новости.