latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:06 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

НАТО и ЕУФОР: Правна процедура је пут за рјешавање одштетних захтјева

НАТО Штаб Сарајево и Главна команда Еуфора саопштили су, поводом најаве протеста бивших запослених у НАТО-у и Еуфору због неуплаћених накнада, да су редовне правне процедуре најпримјеренији пут за рјешавање њихових захтјева.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

"Осим тога, и некадашње и садашње плате запослених у овим организацијама знатно су изнад нивоа плата које се на сличним радним мјестима исплаћују на домаћем тржишту рада", саопштено је из НАТО-а и Еуфора.

Они сматрају да је непримјерено разговарати о интересима садашњих и бивших запослених путем медија или у јавном домену.

Међународни споразуми којима је успостављен процес одштетних захтјева настали су, како наводе, у вријеме када је постојала једна команда и нису предвиђели промјене у структури ни Штаба, ни Команде до којих је у међувремену дошло.

"Те промјене, уз чињеницу да је велики број запослених радио у различитим организацијама, довеле су до процедуралних комплексности и потребан је одговарајући поступак разматрања како би све стране имале правичну прилику да се одреде", наведено је у саопштењу.

У настојању да одговоре на већи број предмета које би требало ријешити, НАТО Штаб Сарајево и Главна команда Еуфора одмах су успоставили дијалог с надлежним органима Федерације БиХ и Републике Српске.

"Ове активности, које још нису довеле до жељеног исхода, су у току", саопштено је из НАТО-а и Еуфора.

Они су истакли да вјерују да ће домаће власти подржати већу експедитивност одштетних поступака тако што ће именовати додатне чланове Комисије за одштетне захтјеве и Арбитражног трибунала.

За данас су заказани простести бивших радника ових организација пред Главним штабом НАТО/Еуфор у Бутмиру, у Сарајеву, који су најавили да ће блокирати улаз и излаз све док не добију одговоре надлежних.