latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:21 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

Шаровић: Референдум не може ништа да промијени

Потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је ова странка подржала референдум о Дану Републике Српске због општих околности, али да сматра да референдум генерално не може ништа да промијени.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Предлагали смо да се то питање не рјешава референдумом. Исход референдума зна сваки човјек у БиХ. Подржали смо одлуку због општих околности. Потпуно је непотребно да се то деси у изборној години", рекао је Шаровић за ТВ1.

Он сматра да инсистирање на референдуму седам дана прије локалних избора "има више сврху мобилисања грађана, не би ли се то одразило на изборе, него што је провјера воље грађана".

Шаровић је истакао да Републици Српској не треба конфронтација, с обзиром на то да је комплетна међународна заједница јасна да се одлуке Уставног суда БиХ морају провести.

"Референдум генерално не може ништа промијенити. То је потпуно јасно. Послије референдума биће дан послије референдума и опет ћемо имати питање рјешавања Дана Републике Српске. Пред нама су дуги разговори и унутар Српске и са партнерима у БиХ. Разумни људи знају да ће се десити управо то", каже Шаровић.

Иако је СДС подржао Одлуку Народне скупштине о референдуму, Шаровић напомиње да СДС не подржава политику предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике Српске, који би требало да буде одржан 25. септембра.