latinica  ћирилица
22/07/2016 |  19:24 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

Минхен: Пуцњава у тржном центру-има жртава, проглашена ванредна ситуација (ВИДЕО)

Најмање осам особа изгубило је живот када је дошло до пуцњаве у тржном центру Олимпија у Минхену, преносе њемачки медији. Полицијски званичници још нису давали информације о жртвама, изузев да очекују више страдалих, а напад су наводно извела тројица мушкараца, од којих је један починио самоубиство.

22:31 - Број жртава повећан је на осам. Полицијски званичници потврдили су да је у нападу у Минхену страдало најмање осам особа.

22:25 - У минхенске болнице послије напада довезени су рањени међу којима има и дјеце. Доктор Петер Биберталер из Клиничког центра рекао је да су у тај центар и друге болнице довезене особе са тешким повредама, као и да су неки од њих подлегле. Болнице су примијениле мјере за ванредно стање.

22:21 - Поједини корисници друштвених мрежа дијеле фотографије на којима се наводно налазе минхенски нападачи.

22:18 - Минхенска полиција саопштила је вечерас да нема потврде да је један од нападача у тржном центру Олимпија извршио самоубиство. Портпарол полиције каже да је полиција свјесна навода да се један мушкарац убио приликом покушаја хапшења, али да још нема потврду. Претходно су њемачки медији пренијели гласине да се убио један од нападача који су насумице пуцали на људе у тржном центру.

22:07 - Вицеконзул Србије у Минхену Биљана Челик Јефтић изјавила је вечерас да је конзулат у сталном контакту са минхенском и баварском полицијом, али да за сада нема коначних података о броју мртвих и рањених.

22:00 - Полиција је објавила линк према опцији на Фејсбуку на основу које можете да потврдите да ли се неко од ваших пријатеља тренутно налази у Минхену, па и да ли му је потребна помоћ.

21:35 - Полицијски званичници објавили су да за сада могу да потврде да је до пуцњаве дошло у Улици Ханауер. Иначе, у тој улици лоциран је тржни центар Олимпија. Поново нема коментара за наводе очевидаца о другим пуцњавама, изузев да је потрага у току.

21:31 - Полицијски званичници објавили су на официјалном Твитер налогу да је шест особа изгубило живот у пуцњави.

21:28 - Саобраћај на аеродрому у Минхену за сада се неометано одвија, неколико сати након оружаног напада у тржном центру Олимпија, али то би могло сваког момента да се промијени. Трамвајима се може стићи до аеродрома и назад, мада са закашњењем зато што је главна желљзничка станица затворена - рекао је портпарол аероdroma.

21:22 - Очевици су пријавили да су нападачи били наоружани пушкама, а на основу различитих пријава потврђено је да се трага за најмање троје нападача, преноси ЦНН.

21:11 - Након жељезничке станице и локалних средстава превоза, полиција је затворила и приступе аутопутевима око Минхена и замолила народ да их се клони, преноси Ројтерс.

21:08 - "Још увијек не знамо шта се тачно догодило, али наша срца свеједно иду свима онима коју су можда повријеђени. Ми ћемо се заклети да ће имати сваку подршку која им можда затеба", изјавио је амерички предсједник Барак Обама, преноси "Гардијан".

20:57 - Након пуцњаве у највећем тржном центру Олимпија у сјеверном дијелу Минхена, у том граду све личи на ратно стање, наводе очевици.

20:49 - Постоје наговјештаји да је један од нападача починио самоубиство у тржном центру.

20:38 - Два и по сата послије пуцњаве у тржном центру Олимпија у Минхену, градске власти прогласиле су ванредну ситуацију, а баварска радио телевизија наводи да је погинуло шест особа.

Полиција сумња да је у питању терористички акт и спроводи опсежну акцију потраге за нападачима чији тачан број није познат.

"Бајерише рундфунк" наводи да је погинуло шест особа и да има много повријеђених, док је полиција рекла да не може са сигурношћу да каже тачан број жртава и да је ситуација и даље нејасна.

Баварски премијер Хорст Зехофер и министар унутрашњих послова Јоахим Херман заказали су након пуцњаве у Минхену кризни састанак, наводи "Цајт".

20:36 - Болница Швабинг која се налази у близини шопинг центра Олимпија гдје се догодила пуцњава, као и друге клинике припремају се за пријем повријеђених.

Због тога су, како је рекао портпарол болнице, а пренео "Цајт" на свом блогу, позвани љекари и медицинске сестре са слободног дана у болницу.

20:17 - Неколико особа је пријавило да су полицајци отворили ватру, преноси Си -Ен-Ен, али те информације нису потврђене.

20:08 - Полицијски извор рекао је за агенцију Франс прес да су најмање три особе учествовале у вечерашњој пуцњави у Минхену на основу свједока.

19:57 - Њемачко министарство унутрашњих послова потврдило је да су три особе изгубиле живот, преноси британски "Гардијан".

19:55 - Полицијски званичници су објавили да је потрага у току и замолили народ да се држи подаље уобичајних локација на којима би се окупљали.

19:49 - Полицијски званичници су потврдили да трагају за најмање два нападача и да је било пуцњаве не више локација, међутим не и у околини жељезничке станице. Поновили су апеле грађанима и рекли да истражују све што је пријављено.

19:43 - На званичном налогу полиције Минхена, појавио се апел грађанима да не објављују снимке и фотографије по друштвеним мрежама. Уједно, они су поновили молбу да се избјегава излажење уколико није неопходно.

19:35 - Нешто велико се дешава - рекла је портпаролка полиције додавши да је позив из тржног центра који се налази у близини Олимпијског стадиона, стигао око 18 часова. У акцији учествују хеликоптери, ватрогасци и специјалци.

19:32 - Њемачки медији преносе могућност још једне пуцњаве.

Локални медији су пренијели да постоје изјаве очевидаца који тврде да су чули пуцње и у близини трга који се налази на само пет километара од тржног центра.

19:30 - Полиција: Могуће да је било више нападача

Полицијски званичници су изјавили да вјерују да је у нападу учествовало више особа, али и да за сада нико није приведен.

19:28 - Налози повезани са ИД преносе снимке мјеста напада

Видео снимци тржног центра Олимпија након напада, дијељени су кроз канале који се доводе у везу са Исламском државом.

19:26 - Полиција очекује више жртава

Полицијски званичници потврдили су за њемачку агенцију ДПА, да очекују већи број жртава.

19:24 - Радници тржног центра још увијек су у заклону.

"Запослени у тржном центру Олимпија још увијек се крију", јавио је један од радника телефоном Ројтерсу.

Више од 15 особа је страдало када је нападач запуцао, пренио је британски "Гардијан" позивајући се на њемачке медије.

 - Њемачки медији: Више од 10 мртвих

Док је агенција Франс прес пренијела, цитирајући полицијски извор, да је једна особа страдала, а десет људи повријеђено, њемачки медији су сложни да је у нападу живот изгубило више од 10 особа.

Полицијски званичници су потврдили да је дошло до пуцњаве, али нису одмах жељели да дају више информација.


Како јављају, мушкарац је након уласка у тржни центар насумично отворио ватру по народу окупљеном у кафићу. Постоје сумње да је након тога изашао и упутио се ка жељезничкој станици гдје је такође запуцао.

Они додају, цитирајући полицијске изворе да је нападач још увијек на слободи.


Велики број полицајаца је на лицу мјеста и у току је евакуација грађана, а локалне улице су блокиране.

РТРС/АГЕНЦИЈЕ