latinica  ћирилица
23/07/2016 |  07:32 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Фоча: Обиљежене 24 године од злочина у Јабуци

На гробљу Божовац у Фочи данас су прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа обиљежене 24 године од злочина у Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу свирепо убила 43 српска цивила и војника.
Фоча: 24 године од злочина у Јабуци - Фото: СРНА
Фоча: 24 године од злочина у ЈабуциФото: СРНА

Један од свједока Неђо Мастило, коме су убијени брат, рођаци и комшије, каже да се покушава наметнути прича да је у Јабуци страдало војно способно становништво.

- Јесу ли старице Милка Ковач и Коса Симовић - једна непокретна, друга слијепа, које су запаљене у колиби, могле пружити отпор и јесу ли биле војно способне? Затим, брачни пар Милован и Марија Скакавац, по 80 година, убили их у жбуњу у које су се сакрили, па брачни пар Милош и Анђелка Тривун, убијени на кућном прагу, брачни пар Остоја и Софија Ћосовић, исто на кућном прагу, па Милош Вуковић, који је прошао све офанзиве у Другом свјетском рату, Сутјеску и Сремски фронт, донио сва могућа одликовања и убијен на кућном прагу - подсјетио је Мастило.

Он је истакао да су преживјели Јабучани разочарани радом правосудних институција у Републици Српској и БиХ које деценијама безуспјешно воде овај случај.

- Сваке године на данашњи дан понављамо исту причу, а ништа се не предузима. Јабука је "стављена под тепих" и чека се да свједоци једноставно помру. С друге стране, и починиоци злочина су већином помрли, остало је још пар њих који су били на командним мјестима - рекао је Мастило.

Свједоци су давали изјаве прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције.

- На изјавама се све завршило и нико још није одговарао за овај страшни злочин - рекла је секретар општинске Организације породица погинулих бораца Душанка Лаловић.

Злочин у Јабуци, која је Дејтонским мировним споразумом уступљена Федерацији БиХ, био је прво масовно страдање српских цивила у општини Фоча, а ни након 24 године починиоци нису кажњени.

Припадници муслиманске војске у зору 23. јула 1992. године напали су 11 села Јабуке, палећи и убијајући све пред собом. Масакрирана су 43 цивила, међу којима и старци, жене и дјеца, а најмлађа жртва је тринаестогодишњи Ново Елез.

Помен парастос погинулим Јабучанима биће служен 6. августа, на Преображење Господње у обновљеној цркви у Јабуци, која је посвећена том празнику, а у чијем дворишту је подигнут и споменик страдалима.