latinica  ћирилица
23/07/2016 |  10:25 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Вељко Дујовић ослобођен оптужби за ратне злочине

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу обуставило је кривични поступак против Вељка Дујовића /55/ за ратне злочине над цивилима у Хрватској и предложило да се примијени Закон о опросту, пишу "Вечерње новости".
Вељко Дујовић са супругом Горданом - Фото: Novosti.rs
Вељко Дујовић са супругом ГорданомФото: Novosti.rs

Дујовић, поријеклом из села Батињани код Дарувара, који је 46 дана провео у екстрадиционом притвору у Скопљу, ослобођен је оптужби и пуштен на слободу.

Он је ухапшен 5. јуна на граничном прелазу Прешево-Табановци, приликом уласка у Македонију, када је са супругом Горданом, као и претходних шест година, пошао на одмор у Грчку.

Дујовића и бившег мајора Војске Републике Српске Ранка Џелајлију /57/, који је ухапшен по Интерполовој потјерници, загребачко тужилаштво је теретило да су током ратних операција наређивали и учествовали у хапшењу цивила, рањавању и убијању становништва и уништавању њихове имовине.

Послије хапшења, оптужница је промијењена и теретила их је за оружану побуну, односно формирање нелегалне оружане формације, дијељење оружја, организовање и наређивање војних дјеловања усмјерених на насилно рушење друштвено-политичког поретка Хрватске.

Дујовић је рекао да су оптужницу за све Србе у Хрватској написали 1991. године и послије додавали шта су хтјели.

- Знао сам да ништа од тога није тачно. Била је то политичка игра против Србије од које су тражили да се изруче ратни злочинци. Пошто ништа нису могли да докажу, повукли су оптужницу - каже Дујовић, који је у четвртак увече из Македоније стигао у избјегличко насеље у Миливи код Деспотовца, гдје живи са супругом.

Он је рекао да је чист пред Богом и народом и да није га гризла савјест, јер никоме није нанио зло.