latinica  ћирилица
23/07/2016 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Исланд се издигао из пепела глобалне финансијске кризе

Исланд, који је прије осам година био најтеже погођен глобалном финансијском кризом, остварио је невјероватан заокрет, уз неочекивани раст бруто домаћег производа од 4,2 одсто у прва три мјесеца ове године, преноси Раша тудеј.

Такав опоравак економије се приписује значајном расту туризма, који од почетка ове деценије биљежи стабилан раст, а тренутно је већи извор прихода од извоза рибе и алуминијума.

Број туриста на Исланду би ове године могао надмашити прошлогодишњи рекорд од 1,3 милиона посјетилаца, према званичним јунским подацима исландске статистичке службе.

Странци су "нагрнули" на Исланд дијелом због популарности епске ТВ драме "Игра престола" (Games of Thrones), пошто су неке од епизода те серије снимане у тој земљи, због чега су у понуди локалних туристичких агенција тренутно туре обиласка тих локација.

Подаци о потрошњи потврђују да је економија Исланда у замајцу, пошто су у досадашњем току године туристи потрошили 26 милијарди круна (212 милиона долара) по основу кредитних и дебитних картица.

- Туризам би, такође, могао профитирати од неочекиваног успјеха исландске фусбалске екипе - изјавио је Марино Мелстед из статитичке канцеларије Исланда за њујоршку агенцију "Блумберг".

Исланђани су купили 27.000 карата за недавно одржано Европско фудбалско првенство, што значи да је десет одсто популације боравило у Француској у знак подршке националном тиму.

Исланд је, послије банкарске кризе из 2008. године, прекинуо преговоре са ЕУ о чланству, национализовао три водеће банке и банкротирао по основу кредита у износу од 85 милијарди долара.

Влада је тада увела забрану на кретање капитала у иностранство и девалвирала је националну валуту, након чега је тржиште некретнина пало за 90 одсто, стопа незапослености је скочила на десет одсто, а инфлација на 18 одсто.

У то вријеме, Рејкјавик је од Међународног монетарног фонда добио финансијску помоћ у износу од 2,1 милијарде долара, као и зајам од 2,5 милијарди долара од других нордијских земаља.

Исландска влада је потом предузела снажне акције које су значајно побољшале стање националне економије, захваљујући чему је вратила БДП на ниво од прије кризе.