latinica  ћирилица
23/07/2016 |  12:02 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Званичници Српске упутили телеграме саучешћа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је у своје име и име грађана Српске телеграм саучешћа канцелару Њемачке Ангели Меркел, њемачком народу и породицама страдалих у нападу у Минхену.
Минхен: Пуцњава у тржном центру (Фото: Twitter) -
Минхен: Пуцњава у тржном центру (Фото: Twitter)

"С великом тугом и жаљењем примио сам страшну вијест о нападу у Минхену. Њемачка се нашла на мети напада који на најсуровији начин односи животе невиних људи и представља пријетњу и удар на демократију и тековине цивилизацијског друштва", наведено је у телеграму предсједника Српске Милорада Додик.

Изражавајући солидарност са њемачким народом, Додик је истакао да Република Српска најоштрије осуђује овај акт.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа њемачкој канцеларки Ангели Меркел, породицама настрадалих и њемачком народу.

"Истински смо ужаснути нападом који се догодио у тржном центру у Минхену, у којем су страдали невини људи. Најоштрије осуђујемо овај чин насиља који представља озбиљан удар на демократске принципе и безбједност грађана. У име Владе Републике Српске, своје име и у име грађана Републике Српске, Вама, породицама настрадалих и њемачком народу, упућујем изразе најдубљег саучешћа“, наводи се у телеграму премијерке Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је телеграм саучешћа амбасадору Њемачке у БиХ Кристијану Хелбаху поводом терористичког напада у Михнеху у коме је навео да су грађани Српске потресени и згранути овим чином и да саосјећају са њемачким народом.

"У своје лично и у име Народне скупштине упућујем изразе дубоког жаљења амбасадору Њемачке у БиХ Кристијану Хелбаху, њемачком руководству, породицама жртава и њемачком народу поводом гнусног терористичког напада у Минхену", наводи се у телеграму.

Чубриловић је указао да је тероризам зло које ће тешко бити побијеђено и да је то јасније него икада послије напада у Ници, у Паризу и сада у Минхену.

"Због тога цијели демократски свијет и цијела Европа морају бити заједно. Наша помоћ на том путу биће несебична, онолико колико нам дозвољавају капацитети којим располажемо. Народна скупштина Републике Српске ће, као и до сада, кроз законске акте учинити све да ту борбу олакша", навео је Чубриловић.

Он је нагласио да су грађани Републике Српске искрено потресени и згранути догађајима у Минхену.

"Велики број наших сународника живи у овом њемачком граду, а студије у Минхену постале су тежња и жеља наших младих који су у знатном броју успијели да је и испуне. Тиме је наша забринутост и саосјећање са народом Њемачке у овом тренутку и јаче и болније", наводи се у телеграму.