latinica  ћирилица
23/07/2016 |  12:25 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Требиње: Књижевно вече Владимира Пиштала (ВИДЕО)

Књижевна дјела Владимира Пиштала, једног од најзначајнијих савремених писаца, представљена су синоћ на Црквини, код Требиња.
Требиње - књижевно вече - Фото: РТРС
Требиње - књижевно вечеФото: РТРС

Осим о роману "Тесла, портрет међу маскама", за који је добио НИН-ову награду, Пиштало је премијерно говорио одломке из рукописа о Андрићу, који ће ускоро у штампу. 

Пиштало је познато и призанто име у књижевности и професор америчке и свјетске историје на Бекер универзитету у Масачусетсу. Требињцима је поручио да му је част и привилегија да говори о својим дјелима баш на Црквини.

- Ово је повлаштено мјесто, мјесто моћи, а имао сам част да у обновљеном Владичанском двору будем први књижевник који је говорио - каже Пиштало.

За роман "Тесла, портрет међу маскама" добио је НИН-ову награду и награду Библиотека Србије, за најчитанију књигу. Роман о животу великог Тесле писао је пуних осам година, прикупљајући податке са свих страна. Уз Теслу, Пишталово књижевно дјело обиљежили су Београд и Андрић. На Црквини је казивао је одломке из необјављеног рукописа о Андрићу.

- Те теме су некако бирале мене. О Тесли сам хтио да пишем од шеснаесте године, Андрића сам читао од шесте и писао сам о Београду, као триологија - каже Пиштало.

Књижевно вече уприличено је у организацији Епархије захумско- херцеговачке и приморске и требињског одбора Просвјете.